Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții avertizează că gafa lui Biden poate avea consecințe: Un Putin 'paranoic' ar putea ordona noi acțiuni ostile

abcnews.com
biden putin

Afirmația lui Joe Biden, președintele SUA, referitoare la faptul că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”, ar putea avea consecințe nefaste. Deși Casa Albă a transmis că Biden nu s-a referit la o schimbare de regim la Moscova, Vladimir Putin ar putea ține cont de gafa lui omologului american în viitoare sale acțiuni.

Unii analiști au sugerat că remarca va avea un impact foarte mic asupra acțiunilor liderului rus în Ucraina, despre care ei cred că vor fi determinate în principal de preocupările sale interne și de presiunea de a evita o înfrângere militară umilitoare.

Cu toate acestea, alți experți afirmă că declarația ar putea provoca Rusia să facă mai multe „lucruri ostile”.

Samuel Charap, un expert în Rusia la Rand Corp, a declarat pentru Washington Post că încercările Casei Albe de a transmite că nu este obiectiv al SUA schimbarea regimului nu ar face nimic pentru a schimba opiniile la Moscova, deoarece Putin a crezut de mult timp că SUA vor să-l înlocuiască.

„Acesta exacerbează percepțiile existente ale amenințărilor cu privire la intențiile SUA”, a spus el. „S-ar putea să fie mult mai înclinați să facă lucruri ostile ca răspuns, chiar mai mult decât sunt deja. Aceasta este provocarea”.

Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova în timpul administrației Obama, a spus că Putin va vedea afirmațiile ca unele care în confirmă convingerile sale de mult timp.

„Domnul Putin a fost paranoic cu privire la faptul că Occidentul caută o 'schimbare de regim' împotriva guvernului său”, a spus el.

Comentariul lui Biden ridică totuși spectrul unui răspuns emoțional din partea lui Putin, despre care oficialii americani spun că este din ce în ce mai izolat în timp ce se confruntă cu colapsul economiei ruse și cu realitatea campaniei sale militare neașteptat de dificile.

Analiştii au spus că orice răspuns rusesc era cel mai probabil să vină în domeniul diplomatic, unde un flux constant de acţiuni a restrâns deja canalele pe care cele două ţări le folosesc pentru a comunica. Chiar săptămâna trecută, Kremlinul a notificat Departamentul de Stat că intenționează să expulzeze o tranșă suplimentară de diplomați americani la Moscova, într-o mișcare care împinge misiunea SUA de acolo mai aproape de a fi nevoită să se închidă. Tot în această lună, Kremlinul l-a chemat pe ambasadorul SUA, John Sullivan, să-l mustre pentru remarca lui Biden care l-a numit pe Putin „criminal de război”.

Dacă Moscova ar decide să-i expulzeze pe diplomați americani rămași, ar marca un impas diplomatic care a fost evitat chiar și în cele mai grave momente ale Războiului Rece. Când liderul sovietic Joseph Stalin l-a expulzat pe ambasadorul american George Kennan în 1952 pentru că a asemănat condițiile de la Moscova cu ceea ce s-a întâmplat în Germania nazistă, ambasada SUA a rămas deschisă.

Biden nu a mai vorbit cu Putin de când liderul rus și-a lansat invazia pe 24 februarie; nici Blinken nu a vorbit cu ministrul de externe Serghei Lavrov. Eforturile recente ale liderilor Pentagonului de a ajunge la omologii lor ruși au fost, de asemenea, respinse, stârnind îngrijorări cu privire la calculele greșite ale armatei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.