Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expertul OSCE pe libertate religioasă demontează MINCIUNA spusă de Violeta Alexandru: 'Sunt angajate și salarizate de către entități private, nu publice'

Cătălin Raiu

Violeta Alexandru a fost prinsă cu minciuna de către expertul OSCE pe libertate religioasă, Cătălin Raiu! Fostul ministru al Muncii, ajunsă acum deputată PNL, după ce Florin Cîțu a refuzat să o primească în echipa sa guvernamentală, a publicat, în cursul zilei de marți, o serie de sporuri pe care le-ar primi unii bugetari.

Alexandru a prezentat și cazul preoților care predau și despre care a spus, total fals, că unii dintre ei primesc un spor de 80% dacă provin din biserici cu venituri reduse. Cătălin Raiu, membru în panelul de experți pe libertate religioasă la OSCE, demontează minciuna lui Alexandru și arată adevărul despre sporurile pe care le primesc preoții.

”Preoții care predau în învățământul preuniversitar primesc un spor de până la 80% dacă provin din biserici cu venituri reduse?

NU. Este o confuzie între sprijinul salarial pe care statul îl acordă conform Legii- cadru nr. 153/2017 a salarizării unitare unui procent de 30% din totalul de 16.845 persoane clericale (preoți, pastori, imami, rabini etc.) care își desfășoară activitatea în unități de cult (adică biserici, case de rugăciune, moschei etc., nu în unități de învățământ) și salariul unui profesor de religie.

Aceste persoane sunt angajate și salarizate de către entități private (unitățile de cult), nu de către entități publice (unitățile de învățământ). Cei 80% din salariul de bază al unui profesor de nivel preuniversitar reprezintă un sprijin salarial oferit de stat pentru aproximativ 5.000 preoți care își desfășoară activitatea liturgică în unități de cult cu venituri reduse (populație îmbătrânită , resurse comunitare limitate etc.) și nicidecum un spor salarial pentru vreo activitate didactică.

Preoții care sunt și profesori de religie (aproximativ 1000 din total) sunt salarizați pentru activitatea lor didactică strict în termenii și condițiile contractuale pe care le au și ceilalți profesori, fără vreo discriminare sau vreun privilegiu conex. Profesorul de religie, preot sau nu, femeie sau bărbat, este angajatul statului și are fix aceleași drepturi și obligații ca orice alt profesor fără nicio legătură cu statutul de preot, în vreme ce preotul este angajatul unității de cult și se supune unui regim al muncii specific fiecărui cult religios în parte, inclusiv în termeni salariali.

Deci, unii dintre preoți primesc 80% din salariul unui cadru didactic preuniversitar pentru activitatea lor strict liturgică și misionară, nicidecum pentru activitatea lor didactică. De altfel, un spor suplimentar pentru profesorii de religie care sunt și preoți ar ridica probleme de egalitate de șanse și retribuție diferită la muncă egală cu profesoarele și cu profesorii de orice materie care nu sunt și preoți.”, este mesajul lui Cătălin Raiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.