Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Explicația oficială a creșterii economice din primul trimestru'

crestere economica, UE

"Azi, avem in sfarsit datele oficiale care explica cresterea economica fenomenala de 5,7% din primul trimestru si care confirma analiza mea pe acest subiect de acum aproape o luna:

- Cheltuielile pentru consum au contribuit cu 4,8% la cresterea PIB in timp ce investitiile au avut un impact negativ de 0,1%, ca urmare a diminuarii acestora cu 0,7% la fel ca exporturile care au avut un aport tot negativ de 0,1 din cauza cresteri importuriilor.

- Pe principalele categorii de ramuri ale economii, industria si comertul au contribuit in cea mai mare masura la cresterea PIB, cu 1,5% si respectiv 1,4%. Insa, daca luam in considerare ponderea lor la formarea PIB, de 23% pentru industrie si 19,5% pentru comert, putem spune ca tot comertul a fost motorul principal de crestere.

- Industria, chiar daca a avut o contributie importanta la formarea PIB si a avut o rata de crestere de 6,7% in primul trimestru, a fost depasita ca rata de crestere din comert care a avansat cu 7,3% in aceeasi perioada.

Concluzia de azi ca si cea de acum aproape o luna este ca datele statistice ne arata o economie care avanseaza in principal din consum. Din pacate, avansul accelerat al consumului intern, provocat de cresterea administrativa a salariilor, stimuleaza importurile si implicit dezvoltarea altor economii.

Industria locala, desi in crestere nu tine pasul cu cererea interna iar exporturile si investitiile sunt afectate de cresterea administrativa a costurilor pentru companii care erodeaza competitivitatea economiei romanesti.", a scris Ionel Danca pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.