Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicația avocatului: Lipsa de logică a chestionarului pe care studenții Facultății de Drept a Universității din București trebuie să-l completeze

Inquam Photos / George Calin
protest studenti facultatea de drept

În urma abordării de către mai mulți studenți, expun o opinie preliminară referitoare chestionarul pe care aceștia trebuie să-l completeze.

Probabil, pentru influențarea deciziei din 9 septembrie 2021 ce se va lua în Consiliul Facultății de Drept din cadrul Universității București, referitor la posibilele restricționări medicale în vederea participării la cursuri, studenții de la Drept sunt chestionați cu privire la opțiuni, fără însă ca ele să fie, în esență, opțiuni.

Astfel, relevanța chestionarului propus – mai precis, capacitatea acestuia de a oferi o imagine corectă a opțiunilor studenților Facultății de Drept cu privire la desfășurarea activității didactice – este viciată de faptul că, prin modul în care sunt adresate întrebările, respondenții, care susțin un anumit punct de vedere sau altul, sunt confruntați cu o situație de sfidare a oricărei logici elementare. În concret, după ce studenții sunt întrebați cum și-ar dori să se desfășoare învățământul fizic – adică să aleagă între un acces în facultate condiționat de vaccinare/ testare și un acces fără niciun astfel de criteriu – acestora li se adresează o altă întrebare care le cere să-și exprime preferința pentru unul dintre următoarele două scenarii: învățământ fizic condiționat de criteriile menționate sau învățământ online.

Trebuie menționat faptul că este obligatoriu răspunsul la ambele întrebări. În aceste condiții, dacă analizăm ipoteza studentului care la prima întrebare optează pentru accesul în facultate lipsit de orice condiționări, se poate remarca faptul, deosebit de clar din punctul de vedere al logicii, că orice răspuns ar da la a doua întrebare acesta s-ar afla în situația de a se contrazice singur: din moment ce își dorește un învățământ fizic care să nu presupună criterii de acces în facultate, el nu are cum să-și dorească un învățământ online.

Având în vedere cele arătate, se poate constata că opțiunea învățământului fizic fără niciun fel de condiționări este exclusă în mod aprioric. Din contră, ceea ce pare evident este faptul că tuturor respondenților le sunt sugerate ca fiind posibile în mod real doar două scenarii: fie învățământ fizic condiționat de criteriile amintite, fie învățământ online.

Problema de drept dacă acestea reprezintă îngrădiri vădit disproporționate ale accesului la educație va fi, probabil, tranșată de instanțele de judecată în cazul în care se va ajunge la aceste îngrădiri.

Un articol semnat de Radu Zidaru, avocat și membru al Centrului de Studii Nomocanonice din cadrul Universității Babeș Bolyai – Cluj-Napoca, lector al FoRB România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.