Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicațiile Curții Constituționale a României după decizia legată de OUG 114

Inquam Photos / Octav Ganea
ccr curtea constitutionala Inquam

Curtea Constituțională explică, după ce a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstițională, că sesizarea viza un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României şi Parlamentul României, nu constituționalitatea legii.

Curtea Constituțională a fost sesizată cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României şi Parlamentul României, în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

„La soluționarea acestei cauze, Curtea Constituțională nu a analizat și nu s-a pronunțat asupra constituționalității celor două legi”, arată într-un comunicat transmis joi CCR.

CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanța de urgență nr. 114/2018.

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care și-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democrații susțineau că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea este identic cu cel al inițiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD făcea apel, în sesizarea de neconstituționalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiția ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toți cetățenii”.

Social-democrații atrăgeau atenția asupra prevederilor din Constituție care stipulează că drepturile sau libertățile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situații, precum apărarea securității naționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.