Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exploatând abil grandomania lui Erdogan, Putin a dat Occidentului cea mai spectaculoasă lovitură

revista presei

Evenimentul Zilei:

Rubla rusească se prăbușește, economia se stafidește, Occidentul îi închide piețele, serviciile secrete încep să mârâie și să-i ceară capul. Și totuși, rănit și încolțit, Ursul de la Kremlin este mai agil și mai eficient decât în tinerețile sale kaghebiste... India este doar ultima etapă dintr-un uluitor tur de forță pe care îl încearcă liderul de la Kremlin. În noiembrie, el reușise același lucru în China: un contract colosal pentru livrarea a 30 de miliarde de metri cubi de gaze anual, după ce în luna mai fusese semnat un altul, pentru 38 de miliarde. Valoarea însumată a celor două contracte care ar urma să se întindă pe durata a trei decenii, este de aproape 800 de miliarde de dolari. O mare victorie pentru Putin, dar cât de dureroasă! Presat de nevoia acută de bani, el a trebuit să accepte ceea ce odată părea inacceptabil: China National Petroleum Comp. a cumpărat participațiuni la o serie de exploatări petroliere rusești din Siberia. Stalin se învârte în mormânt: Chinezii forează în Rusia! Însă, poate cea mai spectaculoasă lovitură a dat-o Putin în Turcia, la începutul acestei luni. El a anunțat că renunță la proiectul South Stream, o conductă care trebuia să ducă gazul rusesc până în inima Europei, ocolind Ucraina, în favoarea unei conducte între Rusia și Turcia pe sub Marea Neagră.Cum South Stream fusese blocat de Uniunea Europeană, este uimitoare rapiditatea cu care s-a mișcat Putin și a reușit să-i găsească înlocuitor. O lovitură economică (Rusia a găsit un nou debușeu pentru alte câteva zeci de miliarde de metri cubi de gaze anual), dar mai ales politică. Țară NATO, Turcia ar fi trebuit să fie un pilon strategic pentru stăvilirea expansiunii rusești de-a lungul Mării Negre, unde și nouă ne tremură interesele. Putin a exploatat însă abil grandomania lui Erdogan, și poftele acestuia de a reînvia Imperiul Otoman. Ultima oară când Țarul și Sultanul au bătut palma, la începutul secolului XVIII, Rusia a anexat Țările Baltice... Izolat de Occident, el încearcă să răspundă nebunește, prin formarea unei uriașe coaliții globale, care să izoleze la rândul ei Occidentul! Niciodată Vladimir Vladimirovici Putin nu a fost mai slab ca acum. Niciodată nu a fost mai periculos!

Digi24:

România merge cu economia mondială”, a spus economistul Florin Cîţu, precizând totuşi că „cererea internă nu-şi revine”. „Nu avem motoarele interne. Cererea internă nu-şi revine foarte bine. Investiţiile în mijloace fixe au avut o dinamică negativă în 2013 şi 2014. Dacă Europa îşi revine, vom fi iarăşi în jurul ratei de 2,2-3%. Dacă nu-şi revine, ne ducem iarăşi sub 2%. După șase ani încă n-am reuşit să repornim motoarele interne ale economiei şi depindem în continuare de ce se întâmplă în mediul internaţional, din păcate”, a spus Florin Cîțu. Acesta a precizat că deprecierea leului nu are nicio legătură cu bugetul pentru anul viitor. „Se întâmplă alte lucruri foarte importante pe pieţele internaţionale. Preţul petrolului, China. Sunt alte forţe care acţionează împotriva pieţelor emergente şi România e prinsă iarăşi în acest val. E doar o coincindență cu momentul în care dezbatem bugetul în România”, a spus economistul.

RFI:

Mai bine de 4 miliarde de oameni în lume nu au încă acces la internet, cu alte cuvinte echivalentul a două treimi din populaţia mondială. Plecând de la această – tristă – realitate, Google a lansat ambiţiosul proiect intitulat « Project Loon » menit să aducă deci semnalul internet acolo unde tehnologiile actuale nu o pot face. « Mii de baloane umflate cu heliu şi care plutesc la o altitudine între 18 şi 20 de kilometrii ar putea permite aşa-ziselor « zone albe » de pe mapamond să se conecteze în fine la internet » notează în comunicatul său Centrul naţional de studii spaţiale de la Paris (CNES). Flota de baloane stratosferice ar pluti deci mai sus decât avioanele de linie, într-o zonă teoretic mai calmă din punct de vedere meteorologic. Ele ar fi alimentate în energie de panouri solare.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.