Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozia care a devastat Beirutul rămâne un mare mister: Experţii ONU cer anchetă internaţională

NYT
Beirut explozie

La doi ani după explozia masivă din portul Beirut care s-a soldat cu peste 200 de morţi, experţi independenţi ai ONU au făcut apel miercuri la desfăşurarea unei anchete internaţionale "fără întârziere", relatează AFP, scrie Agerpres.

"Această tragedie a fost una dintre cele mai mari explozii de origine non-nucleară în istoria recentă şi totuşi lumea nu a făcut nimic pentru a înţelege de ce s-a petrecut", au declarat aceşti şase experţi care sunt mandataţi de Consiliul pentru drepturile omului, dar nu se exprimă în numele ONU.

"La împlinirea a doi ani de la explozie, suntem descurajaţi să constatăm că locuitorii din Liban aşteaptă în continuare să se facă dreptate şi cerem ca o anchetă internaţională să fie deschisă fără întârziere", au adăugat ei.

Comunicatul este semnat de raportorul special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Morris Tidball-Binz, de raportorul special pentru drepturile omului şi mediu, David Boyd, şi de expertul independent privind drepturile omului şi solidaritatea internaţională, Obiora Okafor.

Explozia de amploare de pe 4 august 2020 din portul Beirut s-a soldat cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi şi a distrus mii de clădiri. La puţin după aceea, 37 de experţi în drepturile omului ai ONU au publicat o declaraţie comună făcând apel la guvernul libanez şi la comunitatea internaţională să răspundă în mod eficient nevoilor în materie de justiţie şi de reparaţii.

Însă apropiaţii victimelor nu au primit niciun răspuns de la liderii lor în ceea ce priveşte prezenţa tonelor de nitrat de amoniu depozitate fără măsuri de prevenţie care s-au aflat la originea exploziei. Anchetele au ajuns într-un punct mort la sfârşitul lui 2021 şi nici măcar un singur funcţionar nu a fost judecat.

Ancheta naţională fiind blocată, "familiile victimelor au făcut apel la comunitatea internaţională să declanşeze o anchetă independentă sub egida Consiliului pentru drepturile omului", au indicat experţii ONU.

Ei fac apel la rândul lor la Consiliul pentru drepturile omului să se sesizeze în acest dosar, estimând că explozia a dezvăluit "probleme sistemice de guvernanţă neglijentă şi de corupţie generalizată".

Cu sediul la Geneva, Consiliul pentru drepturile omului al ONU este format din 47 de state care se reunesc cu regularitate în cadrul unor sesiuni, următoarea urmând să aibă loc între 13 septembrie şi 7 octombrie. În cadrul acestor sesiuni, ţările pot decide să mandateze experţi care să ancheteze asupra unor situaţii care au un impact asupra drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.