Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV: De ce a fost secretizată şedinţa de judecată a dosarului lui Ponta (surse)

iccj

Magistraţii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, ca martorii din dosarul "Rovinari - Turceni" să fie audiaţi în şedinţă secretă. În spatele uşilor închise, unul dintre martorii propuşi de DNA a fost un personaj extrem de controversat.

La începutul şedinţei, preşedintele completului a pus în discuţie secretizarea audierilor de martori, motivând că declaraţiile date anterior de către aceştia au fost redate integral din sala de judecată de către reprezentanţii mass-media şi ulterior analizate în emisiuni ale unor posturi de televiziune. Reprezentanţii Parchetului şi apărătorii lui Victor Ponta şi Dan Şova au fost de acord cu propunerea instanţei, restul avocaţilor lăsând la aprecierea instanţei. Magistraţii au decis ca audierile martorilor din acest dosar să se facă în şedinţă secretă.

Vezi şi: Tăriceanu, un nou atac la DNA: Va ajunge să ancheteze creşterea salariului minim

Potrivit unor surse juridice, în cadrul şedinţei secrete a fost audiat, la propunerea DNA, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi lider al PDL Gorj, Ionel Manţog. Manţog a fost condamnat în 2012 la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie şi eliberat condiţionat în 2015, fiind practic încă în termenul de executare a pedepsei.

Din poziţia de director al complexului Energetic Oltenia, Manţog a profitat de informaţii clasificate în scop personal. După ce a aflat în ce zone vor fi exproprieri, a cumpărat terenuri, ca mai apoi compania la care lucra să îl despăgubească cu suma de 700.000 de lei.

Folosirea unor martori cu probleme penale, uşor de constrâns, este o practică des criticată a DNA, instituţie care şi-a atras în ultimele zile critici inclusiv din partea celor mai fideli susţinători. Acest mod de a proceda ridică semne de întrebare şi în contextul în care şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a insistat de mai multe ori pe ideea că afirmaţiile unor persoane cu probleme penale, cum ar fi Sebastian Ghiţă, nu sunt demne de a fi luate în serios.

Vezi şi: Kovesi, 'demolată' pe cifre: Ce date FALSE a furnizat şefa DNA

***

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA în dosarul 'Rovinari - Turceni' pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimişi în judecată senatorul Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, la data faptelor director general al Complexului Energetic Rovinari, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.