Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile Germaniei au scăzut în octombrie mai mult decât se estima

Vyapar
export

Exporturile Germaniei au scăzut în octombrie mai mult decât s-a previzionat, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), deoarece inflaţia ridicată şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au afectat cererea din partea principalilor parteneri comerciali, sporind spectrul recesiunii în cea mai mare economie europeană, transmite Reuters.

Exporturile au scăzut cu 0,6% în octombrie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin de 0,3%. Statele Unite, principalul partener de export al Germaniei, au înregistrat un recul de 3,9% al exporturilor germane, în timp ce exporturile germane către alte state membre UE au scăzut cu 2,4%, potrivit Agerpres.

Importurile au înregistrat în octombrie o scădere de 3,7%, cel mai sever declin din ianuarie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un recul de 0,4%.

În octombrie, excedentul comercial al Germaniei, conform datelor ajustate sezonier, a urcat la 6,9 miliarde de euro, de la 3,7 miliarde de euro luna precedentă.

"Nu doar consumatorii germani, ci şi sectorul exporturilor se confruntă cu o perioadă mult mai dificilă. Economia resimte efectele preţurilor mai ridicate şi ale majorării dobânzilor", a apreciat economistul Andreas Scheurle, de la DekaBank.

Camera de comerţ şi industrie din Germania (DIHK) se aşteaptă la un declin al exporturilor ţării de 2% anul viitor, din cauza încetinirii economiei mondiale, aproape jumătate dintre firmele din Germania care vând peste hotare previzionând o scădere a activităţii economice.

Totuşi, Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul trei din 2022, sprijinită de cheltuielile de consum. În termeni ajustaţi sezonier, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% în trimestrul trei din 2022, comparativ cu precedentele trei luni (când s-a înregistrat un avans de 0,1%), arată datele finale publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 0,3%. Aceste date indică faptul că temerile privind o recesiune semnificativă sunt exagerate.

În cele mai recente previziuni, Guvernul se aşteaptă la o creştere a economiei germane de 1,4% anul acesta şi un declin de 0,4% anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.