Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziție cu arome și parfum la Palatul Culturii din Iași

wikipedia.org
Palatul culturii iasi

Palatul Culturii din Iași a deschis o expoziție cu arome și parfum, unde sunt expuse obiecte care reconstituie istoria de milenii a parfumului. Printre exponate se regăsește și o trusă de călătorie a lui Mihail Kogălniceanu, scrie Mediafax.

Ieșenii și vizitatorii Palatului Culturii din Iași sunt așteptați să se delecteze în cadrul unei expoziții olfactive din universul parfumurilor și al aromelor. Intitulată "Olfactiv. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme. Din Antichitate până în Epoca Modernă", expoziția a reconstituit din izvoarele scrise și arheologice istoria parfumului.

În pofida absenței conţinutului din recipiente, poate fi admirată o colecţie de flacoane de parfum antice, medievale ori moderne, care ilustrează rafinamentul producătorilor.

Managerul Palatului Culturii Iași spune că s-a lucrat mai bine de 4 luni pentru a reuși să deschidă la începutul acestei primăveri o expoziție ce se vrea a fi „o excursie în lumea efemeră a aromelor și a plăcerii”.

„O expoziție frumoasă, dăruită tuturor femeilor în primul rând, acum la început de primăvară. O expoziție care vă introduce în universul parfumurilor, a eleganței, a mirodeniilor. O expoziție care a presupus foarte multă documentare, la care colegii mei au lucrat aproximativ trei-patru luni de zile” a declarat, Lacrămioara Stratulat, managerul Palatului Culturii din Iași.

Citește și: 'Havana' Camilei Cabello este cel mai vândut single din 2018

Potrivit unui muzeograf, izvoarele arheologice și literare reușesc să recompună povestea parfumului din perioada preistorică până în epoca modernă.

„Sunt câteva exponate pe care le-am expus pentru prima dată, ne referim chiar la colecția de vase grecești, din perioada Greciei clasice, din secolele VIII-V i.e.n. Sunt, de asemenea, frumoasele vase romane. Nu mai puțin importante sunt câteva piese care aparțin Evului Mediu, piese de ambiental care până acum nu-și regăseau locul într-o expoziție de istorie, și aici e vorba de niște pipernițe, care în felul acesta ne spun spun povestea unei arome cunoscute din antichitate” a povestit muzeograful.

Printre exponate se regăsesc și câteva obiecte din secolul al XIX-lea, care au aparținut boierilor români, cum ar fi trusa de călătorie a lui Mihail Kogălniceanu sau o trusă a Maricicăi Bibescu de la 1848, din Muntenia.

Expoziția "Olfactiv. Mirodenii, rășini, parfumuri și miresme" va fi deshisă la Palatul Culturii până în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.