DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Expoziții dedicate scenografei Doina Levintza și regizorului Cristian Pepino, printre evenimentele Festivalului Național de Teatru

Agerpres
Doina Levintza

Expoziții dedicate scenografei Doina Levintza și regizorului Cristian Pepino se numără printre evenimentele care vor completa Festivalul Național de Teatru (FNT), a cărui a 29-a ediție va avea loc în București, în perioada 18 - 27 octombrie, potrivit unui comunicat.

Șapte expoziții vor completa în acest an, prin culoare, inedit și semnificație, Festivalul Național de Teatru: manifest, retrospective sau evenimente expoziționale dedicate creației unor personalități marcante a căror activitate se împletește strâns cu lumea scenei.

Cunoscuta creatoare Doina Levintza revine în FNT pentru a patra oară, cu o amplă expoziție de costume, "Doina Levintza - experiment teatral", desfășurată pe două etaje, în foaierele centrale ale Sălii Mari a Teatrului Național București.

"Costumul de teatru, ca și teatrul de altfel, poate să fie un experiment; iar experimentul în sine este un spectacol. De aceea, pornind de la câteva piese reprezentative pentru creația mea artistică, am ajuns la niște siluete neașteptate, o explozie de culori, forme și volume impresionante. Costumul face parte din mecanismul spectacolului și poate să genereze direcții total neașteptate. Trebuie să îi dai privitorului, cât și purtătorului, libertatea de a adăuga în povestea vestimentară nuanțe și senzații. Costumul de teatru nu este întotdeauna o haină banală, trebuie să lase loc liber experimentării, să genereze o energie creativă, să seducă și să impresioneze. Nu există reguli… sunt milioane de idei și material care, puse împreună, creează Spectacolul", declară Doina Levintza.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Viorica Dăncilă, întâmpinată de protestatari la Ploiești: 'Ghița e în Serbia/ Nu ne mai alungați tinerii'

Vernisajul expoziției Doina Levintza va avea loc pe 18 octombrie, de la ora 21.30, în Foaierul de Marmură al Teatrului Național "I. L. Caragiale" din București, odată cu deschiderea oficială a Festivalului Național de Teatru.

Intitulată sugestiv "Omul care trage sforile", expoziţia de grafică semnată de Cristian Pepino va debuta odată cu festivalul, vernisajul fiind programat pe 18 octombrie, începând cu ora 17.30, la Galeria de Artă Rotenberg-Uzunov. Desenele marelui artist care și-a dedicat existența teatrului de animație sunt vii, respiră libertate, autentic și un soi de independență personală. O împreunare de lucrări care emană viață, bucurie, ludic.

"Fie că sunt în cărbune, creion, pastel, sau fluid, reale sau plăsmuite, dinamice sau statice, lucrate minuțios sau redate din câteva tușe, alb-negru sau în griuri colorate – lucrările sale ne introduc într-o lume ingenuă, originală, un univers paralel în care nu există limite, în care totul e posibil, în care lumina mângâie cu tandrețe contururile. Este o cale de a mărturisi complexitatea ce ne înconjoară, cea vizibilă și, mai ales, cea invizibilă. Desenele sale deschid o lume paradoxală, ambiguă și autentică în același timp, pe care nu o poți judeca, anula sau respinge, în care pur și simplu intri, te minunezi și admiri. Aici totul există, este loc pentru oricine, există generozitate și imposibilul devine posibil iar firescul hibridează cochet cu fantasticul", spune istoricul Simona Preda.

Începând cu cea de-a doua zi de festival, la Sala Rotondă a TNB, publicul va avea ocazia întâlnirii - pentru prima oară într-un cadru expozițional - cu opera arhitectului scenograf Paul Bortnovski, un artist special, care a marcat lumea teatrului, filmului, arhitecturii de teatru și a educației designului în România din a doua jumătate a secolului XX. Vernisajul expoziției dedicate lui Paul Bortnovski va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 11.00, la Sala Rotondă a TNB.

Tot din a doua zi a FNT, foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin spațiul organic al expoziției dedicate artei și vieții unui artist complex și plin de elaborate viziuni: regizorul Dragoș Galgoțiu. La 40 de ani distanță de la debutul sibian al artistului (cu "Neînțelegerea", de Albert Camus), expoziția se constituie într-un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență. Expoziția "Dragoș Galgoțiu - spectacole, desene, obiecte, prieteni" va fi deschisă în perioada 19 octombrie - 15 noiembrie, la Galeria Odeon, sala Studio.

Citește și: Dincă bagă anchetatorii ÎN SPERIEȚI: Criminalul din Caracal are tendințe sinucigașe

Pe 20 octombrie, de la ora 11.00, HUB-ul FNT de la ARCUB Gabroveni își deschide spațiile expoziționale cu un eveniment intitulat "FNT – o retrospectivă a libertății". În cei 30 de ani care se împlinesc de la evenimentele din decembrie 1989, Festivalul Național de Teatru a însoțit permanent, prin selecțiile propuse, impulsurile artistice și concretizările lor scenice determinate de transformările petrecute în această perioadă de tranziție a României. Afișe, fotografii, mărturii de imagine, ecouri ale percepției FNT - vor fi organizate de curatorul Irina Tapalagă într-o necesară rememorare a parcursului artei scenice românești, având mijlocitor festivalul.

Și tot pe 20 octombrie, FNT își așteaptă publicul, de la ora 16:00, la un vernisaj special, în Foaierul Sălii Mari a HUB-ului FNT: "Răcnet (Roar) 5.0" se numește această expoziție realizată de echipa Graphic Front a Atelierului de grafică – București. Evenimentul este definit de artiștii care au inițiat-o drept "o reacție Graphic Front" și poartă un subtitlu relevant: "Expo afiș sociopolitic: Poate un poster să provoace schimbare?".

Iar, pe 23 octombrie, în foaierul cu cărămidă aparentă al sălii Studio al Naționalului bucureștean, FNT propune o rafinată expoziție de fotografie semnată de doi artiști francezi - Jean-Louis Fernandez și Laurence Danière, care poate fi privită fie ca un prolog, fie ca un epilog al celebrului spectacol "MayB”", realizat de marea coregrafă Maguy Marin și invitat special al FNT 29. Vernisajul acestui eveniment va avea loc pe 23 octombrie, de la ora 20.00, în Foaierul Sălii Studio a TNB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.