Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Călătorie în lumea stampelor Meiji', la ARCUB - Hanul Gabroveni, premieră expoziţională în Bucureşti

ARCUB
ARCUB - Hanul Gabroveni

Expoziţia "Călătorie în lumea stampelor Meiji", care prezintă, în premieră, publicului bucureştean universul culturii nipone de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prin intermediul a peste 150 de xilogravuri tradiţionale japoneze din colecţia privată George Şerban, s-a deschis, vineri seară, la ARCUB - Hanul Gabroveni, informează Agerpres.

Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, a salutat evenimentul, apreciind că acesta va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre cele două ţări.

"Expoziţia prezintă nu mai puţin de 164 de piese, inclusiv lucrări ale celor mai mari trei maeştri din Epoca Meiji - Yoshitoshi, Kunisada şi Kunishika. Epoca Meiji a fost perioada în care ţara s-a deschis către lumea exterioară şi în care mari reforme au revoluţionat societatea japoneză. În plus, sunt expuse frumoase chimonouri, care adaugă culoare expoziţiei. Urez mult succes expoziţiei şi sper că aceasta va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre Japonia şi România", a spus Hiroshi Ueda.

Curatorul expoziţiei este Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

"Nu pot decât să vă invit să vedeţi această expoziţie, să vă spun că fiecare lucrare poate să facă parte dintr-o singură expoziţie, pentru că înglobează o întreagă istorie şi o anumită poveste. (...) Suntem în sala dedicată împăratului Japoniei şi vedeţi cum aceste stampe sunt, înainte de toate, mărturii istorice ale modernizării Japoniei, pentru că o să vedeţi apariţia trenului, apariţia îmbrăcăminţii europene. (...) O să vedeţi ce înseamnă Constituţia Japoniei şi votarea ei în Perioada Meiji. După aceea, în celelalte săli vedeţi celelalte teme, Bijin-ga, fete frumoase, kabuki şi natură", a spus Chituţă.

Colecţionarul George Şerban a subliniat, la rândul său, că lucrările expuse evidenţiază "revoluţionarea" societăţii nipone în perioada Meiji.

"Aici vedem foarte bine ce a însemnat transformarea Japoniei în acel moment, de la partea politică, o să vedeţi apariţia Constituţiei şi Parlamentul de factură englezească, o să vedeţi locomotive, industria, vedeţi îmbrăcămintea europeană a împăratului şi a celor cu care se însoţeşte. A fost un şoc, a fost o adevărată revoluţie revenirea împăratului Meiji în poziţia sa de lider politic al Japoniei. Şi noi asta am surprins. Ne-a plăcut foarte tare povestea asta, mai ales că ea are o influenţă extraordinară asupra artei europene", a spus colecţionarul.

Şerban a menţionat că expoziţia de la ARCUB este un proiect "îmbunătăţit", faţă de varianta prezentată la Sibiu.

"Am adus aproape 25 de lucrări noi faţă de ce era la Brukenthal. N-am adus zonele de război, pentru că îl avem aproape şi am zis să nu ne mai complicăm şi cu asta. Dar există, într-adevăr, lucrări extraordinare făcute de mari maeştri japonezi pentru cele două războaie pe care Japonia le-a avut cu Rusia şi cu China", a mai spus colecţionarul.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a evidenţiat bunele relaţii culturale dintre România şi Japonia, concretizate într-o serie de evenimente desfăşurate în cele două ţări.

"Vreau să-i mulţumesc domnului ambasador Hiroshi Ueda pentru implicare şi pentru relaţiile culturale pe care, de-a lungul timpului şi, mai ales, recent, le avem între România şi Japonia. Îmi amintesc acum doar câteva repere din anul trecut: mă gândesc la Festivalul Animest, de exemplu, mă gândesc la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi alte evenimente importante care s-au întâmplat în România. De asemenea, mă bucur că Institutul Cultural Român a putut fi parte la evenimente importante care s-au desfăşurat pe tărâm Japonez, de la Ziua Naţională, din decembrie anul trecut, la turneul de anul trecut al Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu şi la alte evenimente pe care, împreună, le pregătim în anul ce vine", a transmis Jicman.

Un mesaj video a transmis celor prezenţi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

În cadrul evenimentului, al cărui amfitrion a fost directorul ARCUB, Mihaela Păun, a fost lansat albumul expoziţiei care este dedicat profesorului George Banu, recent plecat dintre noi.

"Este un album dedicat unui mare român, unui om care a scris despre teatru, a scris despre kabuki, a scris şi despre ceea ce facem noi aici şi l-am dedicat, in memoriam, maestrului George Banu, profesor la Universitatea din Sorbona, care ne-a părăsit acum câteva săptămâni. Aşadar, avem şi această bucurie să venim cu o recunoştinţă pentru profesorul George Banu", a subliniat Alexandru Constantin Chituţă.

Pe lângă stampe japoneze, expoziţia cuprinde picturi pe mătase, vase de porţelan datând din perioada Meiji, cărţi ilustrate cu xilogravuri originale japoneze, dar şi chimonouri şi accesorii vestimentare puse la dispoziţie de Laura Caraman.

Potrivit organizatorilor, este pentru prima dată când un proiect expoziţional bucureştean prezintă o incursiune completă în lumea stampelor japoneze din perioada Meiji. În comparaţie cu alte evenimente realizate până în acest moment cu stampe din această perioadă, care s-au axat doar pe o singură temă, expoziţia de la ARCUB - Gabroveni acoperă în integralitate teme specifice, precum împărat, teatru, Bijin-ga (femei frumoase) şi peisaje.

Stampele japoneze expuse la ARCUB sunt gravuri în stilul Ukiyo-e ce au fost realizate în epoca Meiji de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Şcoala Ukiyo-e explorează în imagini interesul pentru instantaneu, pentru clipa prezentă şi a influenţat artişti impresionişti precum Vincent Van Gogh, Claude Monet sau Paul Cezanne.

Prezentată pentru prima dată în anul 2022 la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziţia face parte dintr-un demers unic în România, iniţiat de colecţionarul George Şerban de promovare a artei stampelor japoneze şi marchează Ziua Naţională a Japoniei sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei.

Organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, în parteneriat cu Muzeul Brukenthal, sub auspiciile Ambasadei Japoniei în România, expoziţia "Călătorie în lumea stampelor Meiji" va putea fi vizitată în perioada 11 februarie - 31 martie, de marţi până duminică, între orele 12,00 - 20,00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.