Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia temporară 'Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluţiei', din 24 septembrie la MNAR

Artmark
Expoziție Palatul Cesianu-Racoviță

Lucrările emblematice „România Revoluţionară” şi „România rupându-şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii”, pictate de Constantin Daniel Rosenthal, vor putea fi admirate în expoziţia temorară dedicată artistului la Muzeul Naţional de Artă al României, în perioada 24 septembrie 2020 - 20 februarie 2021, potrivit news.ro.

Intitulată „Constantin Daniel Rosenthal. Un artist în vremea revoluţiei”, expoziţia va putea fi vizitată în Sălile Kretzulescu ale MNAR şi reuneşte 24 de lucrări aflate în patrimoniul muzeului, la care se adaugă 7 portrete sosite de la muzee din Bucureşti şi din ţară, precum şi dintr-o colecţie particulară.

Aceasta este cea de-a doua şi cea mai amplă expoziţie monografică dedicată lui C.D. Rosenthal la noi în ţară. Prima, deschisă în 1970 de Muzeul de Artă al RSR, conţinea doar unsprezece lucrări, fără o publicaţie însoţitoare.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

„După cincizeci de ani de la singura expoziţie dedicată lui C.D. Rosenthal, considerăm că evenimentul de faţă reprezintă un bun prilej atât pentru o meritată reevaluare a operei artistului în contextul tinerei arte moderne româneşti, cât şi pentru o reflecţie asupra intersecţiei dintre artă şi politică, subiect perfect actual în toate timpurile”, consideră Monica Enache, curatorul expoziţiei.

Catalogul care însoţeşte expoziţia reuneşte toate lucrările artistului ce au putut fi identificate în ţară şi în străinătate, în colecţii muzeale şi particulare, unele necunoscute şi nepublicate până astăzi. Cercetarea unui corpus mai vast de lucrări a prilejuit reevaluarea unor datări, identificarea unor personalităţi portretizate de C.D. Rosenthal, precum şi propuneri de descifrare a unor elemente cu evident conţinut simbolic, purtătoare de mesaje criptate, de multe ori cu certă notă conspirativă.

Volumul include şi toate scrisorile cunoscute până acum, păstrate în arhive din România - la Biblioteca Academiei Române şi Biblioteca Naţională -, pe care artistul-revoluţionar C.D. Rosenthal i le-a adresat prietenului său C.A. Rosetti, împreună cu o scrisoare către doctorul Adolf Grünau.Multe dintre aceste scrisori au fost descifrate şi traduse în premieră cu această ocazie, iar publicarea lor integrală dezvăluie o lume şi un stil de viaţă aproape pierdute pentru omul secolului XXI.

„De la ‘48 am învăţat ceea ce ar fi trebuit să învăţăm cu mult înainte, vai, anume de a începe reforma cu noi înşine, înainte de a ne amesteca în treburile altora”, îi scria C.D. Rosenthal lui C.A. Rosetti pe 30 ianuarie 1851.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.