Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrem! Japonia va elibera tone de apă contaminată de la Fukushima, în mare, în 2023

opensourceinvestigations.com
fukushima

Japonia a anunțat că va elibera în mare, în acest an, peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară de la Fukushima. După tratare, nivelul celor mai multe particule radioactive respectă standardul național, a precizat operatorul, potrivit BBC.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că operațiunea este sigură, dar țările vecine și-au exprimat îngrijorarea. Dezastrul de la Fukushima din 2011 a fost cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl încoace.

Dezafectarea centralei a început deja, dar ar putea dura patru decenii. În fiecare zi, centrala produce 100 de metri cubi de apă contaminată, care este un amestec de apă subterană, apă de mare și apă folosită pentru a menține reactoarele la rece. Aceasta este apoi filtrată și depozitată în rezervoare. Problema este că spațiul de depozitare se epuizează și experții trebuie să găsească o soluție, scrie Mediafax.

Apa de la Fukushima este filtrată pentru majoritatea izotopilor radioactivi, dar nivelul de tritiu este peste standardul național, a anunțat operatorul Tepco. Experții spun că tritiul este foarte greu de eliminat din apă și că este dăunător pentru oameni doar în doze mari.

Totuși, pescarii din zonă sunt îngrijorați de planul de eliberare a apei nucleare. De asemenea, țările vecine se opun soluției, care a fost aprobată de guvernul japonez în 2021. Forumul Insulelor din Pacific a criticat Japonia pentru lipsa de transparență.

„Popoarele din Pacific sunt popoare de coastă, iar oceanul continuă să fie o parte integrantă a modului lor de viață de subzistență. Japonia încalcă angajamentul la care liderii lor au ajuns atunci când am organizat summitul nostru la nivel înalt în 2021. S-a convenit că vom avea acces la toate dovezile științifice independente și verificabile înainte ca această descărcare să aibă loc. Din păcate, Japonia nu a cooperat", a declarat secretarul general al Forumului, Henry Puna, pentru site-ul de știri Stuff.

Nord-estul Japoniei a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea 9,0 pe 11 martie 2011, care a declanșat apoi un tsunami uriaș. Valurile au lovit centrala nucleară Fukushima Daiichi, inundând trei reactoare și declanșând un dezastru major.

Autoritățile au instituit o zonă de excludere, care s-a extins din ce în ce mai mult pe măsură ce radiațiile s-au scurs din centrală, obligând peste 150.000 de persoane să evacueze zona. Accesul în zonă este interzis și în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.