Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Extrema dreaptă daneză a ars un exemplar al Coranului în faţa ambasadei Irakului

newarab.com
coranul

Un grup restrâns de protestatari din Danemarca a incendiat luni un exemplar al Coranului în faţa ambasadei Irakului la Copenhaga, gest condamnat ferm de regimul de la Bagdad, relatează Reuters, conform Agerpres.

Grupul care se autointitulează "Patrioţii danezi" a organizat o demonstraţie similară săptămâna trecută, difuzând în direct evenimentul pe Facebook.

Într-un comunicat publicat luni MAE irakian "condamnă ferm şi încă o dată repetarea incendierii unui exemplar din Sfântul Coran în faţa ambasadei Irakului în Danemarca".

Astfel de gesturi permit "virusului extremismului şi urii" să proiecteze "o ameninţare reală asupra coexistenţei paşnice a societăţilor", subliniază MAE de la Bagdad.

Mişcarea extremistă de dreapta Danske Patrioter a postat luni, din nou, pe pagina sa de Facebook o filmare cu un bărbat care profanează şi arde ceea ce pare a fi un exemplar din Coran, după o primă iniţiativă similară organizată vineri.

Aproape o mie de manifestanţi, adepţi ai influentului lider religios Moqtada Sadr, s-au adunat în noaptea următoare la Bagdad, încercând să se îndrepte spre ambasada daneză, dar poliţia i-a dispersat cu bastoane şi gaze lacrimogene.

Participanţii la un protest similar au incendiat pe 20 iulie ambasada Suediei din capitala irakiană în reacţie la două evenimente organizate la Stockholm în care Coranul a fost profanat de un refugiat irakian. Ulterior guvernul irakian a anunţat expulzarea ambasadoarei suedeze, reproşându-le autorităţilor de la Stockholm autorizarea unor astfel de manifestări.

Câteva mii de irakieni au demonstrat sâmbătă la Bagdad ca urmare a incendierii sau distrugerii unor exemplare ale Coranului în timpul protestelor anti-islam din Suedia şi Danemarca. Protestul a fost organizat la apelul partidelor de guvernământ şi a grupurilor armate din Irak, multe dinte acestea apropiate Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.