Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fabrica din Alba Iulia a ars, deși avea 213 detectoare de fum, toate funcționale: Pompierii au explicat cum a fost PĂCĂLITĂ instalația - VIDEO

ISU
incendiu

Detectoarele de fum de la fabrica din Alba Iulia ce a ars nu s-au declanșat. Pe de altă parte fabrica era autorizată din punct de vedere al securității, iar ulima verificare a fost făcută în 14 septembrie 2018.

Citește și: Viorica Dăncilă l-a sunat pe Klaus Iohannis: Ce replică i-a dat președintele, când a auzit de Lia Olguța Vasilescu

Fabrica de condimente alimentare din Alba Iulia, cea mai mare din România, mistuită sâmbătă de un incendiu care s-a manifestat generalizat pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, era dotată cu 213 detectoare de fum şi temperatură, însă acestea s-au declanşat după ce martorii observaseră flăcările, motiv pentru care se presupune că focul a izbucnit deasupra tavanului, relatează Agerpres.

"Este o pistă pe care mergem. Este cauza cea mai probabilă, întrucât toate fotografiile făcute arată că propagarea acestuia s-a făcut de sus în jos. Asta şi explică şi faptul că sistemele de detectare semnalizare au acţionat târziu, deşi martorii la faţa locului au văzut flacăra înainte. De regulă, incendiul se propagă de jos în sus. În situaţia dată a fost o excepţie, incendiul s-a propagat din tavan, din pod, către construcţie", a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonel Adrian Guia.

El a adăugat că senzorii de fum, care erau montaţi pe tavan, s-au declanşat când au simţit prezenţa acestuia.

Urmează ca ancheta declanşată în acest caz să stabilească cu exactitate în ce împrejurări a izbucnit incendiul. Din păcate, deşi exista o supraveghere video, inclusiv în interiorul fiecărui compartiment, iar imaginile filmate ar fi fost de mare ajutor anchetatorilor, "nu s-a putut recupera acel server", a spus colonelul Adrian Guia.

Citește și: ULTIMA ORĂ RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în cazul chirurgului vedetelor: ARE diplomă recunoscută de MEN, dar a fost REȚINUT - VIDEO

Şeful ISU Alba a reamintit că operatorul economic era autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu din 2011, iar ultimul control periodic a fost efectuat în 14 septembrie 2018, când nu au fost identificate nereguli majore. "Dispunea de sisteme de detectare-semnalizare cu acoperire integrală. Erau montaţi 213 detectori de fum, temperatură. De asemenea, existau mijloace iniţiale de stingere, stingătoare, dar şi hidranţi, 20 interiori şi 6 exteriori", a precizat colonelul Guia.

El a amintit că printre primele măsuri luate de pompierii ajunşi sâmbătă la incendiu a fost mutarea a 10 autocamioane amplasate pe rampele de aprovizionare şi care riscau a fi cuprinse de flăcările înalte de zeci de metri.

"Acestea camioane au fost salvate de primii ofiţeri ajunşi, valoarea bunurilor protejate fiind de 650.000 de lei. De asemenea, am reuşit să salvăm bunuri în valoare de 1.450.000 de lei, dar, cu regret, trebuie să spun că au fost bunuri distruse în valoare foarte mare, de aproximativ 37,2 milioane de lei. Sunt date estimative, orientative", a precizat şeful ISU Alba. Guia a menţionat că valoarea reală va fi stabilită prin ancheta asiguratorului.

Citește și: Ministrul Alexandru Petrescu: 'Acordul dintre Președinția României a Consiliului UE și Parlamentul European generează un impact pozitiv pentru cetățenii UE'

Dacă în prima fază au acţionat pompieri din Alba Iulia, ulterior au fost trimise echipaje în sprijin de la Aiud, Blaj şi Sebeş, precum şi din judeţele învecinate - Cluj, Hunedoara şi Sibiu. În total au acţionat în prima zi 93 de subofiţeri şi ofiţeri, dotaţi cu 18 mijloace tehnice. Dată fiind amploarea incendiului, ei s-au orientat şi spre sursa naturală de apă aflată în imediata apropiere, respectiv râul Ampoi, de unde au fost alimentate, în mod constant şi eficient, cu ajutorul motopompelor, autospeciale de intervenţie.

Costurile legate de intervenţia acestora urmează să fie stabilite în decurs de 20 de zile, perioada avută la dispoziţie pentru întocmirea raportului de evaluare, a mai spus şeful ISU Alba.

Un echipaj de pompieri acţionează şi miercuri în perimetrului fostei fabrici pentru eliminarea tuturor focarelor ascunse sub resturile halei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.