Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Face și România la fel? Lituania vinde imobilul în care a fost o închisoare secretă a CIA

inchisoare puscarie gratii

Autorităţile lituaniene vor scoate la vânzare un imobil de două etaje situat într-o pădure la periferia capitalei Vilnius şi care, conform organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, a găzduit unul din aşa-numitele "black sites", centre secrete folosite de CIA pentru detenţia şi torturarea suspecţilor în timpul ''războiului împotriva terorismului'' pornit de SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001, relatează vineri AFP.

Banca naţională a bunurilor imobiliare din Lituania a anunţat că imobilul cu o suprafaţă de 968 de metri pătraţi va fi vândut printr-o licitaţie, scrie agerpres.ro.

În acea clădire se află din 2007 un centru de instruire al serviciilor secrete lituaniene, iar până în 2004 acolo a fost un centru ecvestru şi o cafenea în proprietatea unei familii locale. Aceasta din urmă a vândut imobilul unei companii cu numele de ''Elite'', astăzi desfiinţată şi care conform presei americane a fost o societate paravan a CIA.

Autorităţile de la Vilnius au negat că respectivul imobil a fost folosit de CIA, dar clădirea corespunde descrierii unui amplasament cu numele de cod ''Violet'', ce se regăseşte într-o investigaţie a Senatului SUA, o descriere similară fiind făcută într-o investigaţie separată a parlamentului lituanian.

CEDO a admis în 2018 că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său în 2005-2006.

Responsabilii lituanieni, care neagă că în ţara lor au existat închisori secrete ale CIA, au declarat la CEDO că imobilul incriminat situat la periferia capitalei Vilnius era "un centru de informaţii".

Potrivit investigaţiei Senatului american, 119 persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul programului secret al CIA, în aşa-numite "black sites" din ţări precum Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.