Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FACIAS solicită explicații premierului pe tema rezervelor de hrană ale României

FACIAS
FACIAS

România este obligată să explice cetățenilor cât de pregătită este în fața unei eventuale crize alimentare, transmite Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ciucă.

Pornind de la avertismentele ONU, că riscul foametei la nivel mondial este cât se poate de real, FACIAS a cerut explicații privind rezervele de hrană ale României, în condițiile în care acestea sunt, prin lege, mult mai mici decât în alte state.

„Pentru ce perioadă se estimează că rezervele de stat pentru produsele alimentare pot asigura necesarul de hrană in Romania? Este o chestiune care trebuie lămurită, în condițiile în care știm că legea actuală prevede constituirea de rezerve pentru o perioadă de două luni și jumătate, în timp ce în Franța sau Germania rezervele de stat asigură necesarul de hrană pentru doi ani.
-                  Cu cat au crescut, procentual, rezervele de stat pentru produse alimentare ca urmare a adoptării OUG 75/2 iunie 2022?
-                  Ce cantități de grâu, rapiță și orz a achiziționat statul de la fermierii români în acest an?
-                  Au fost indentificate soluții pentru ca grâul și alte cereale produse de fermierii români să fie depozitate? Este necesară o lămurire în acest sens având în vedere sesizările numeroase din ultima perioadă venite de la fermieri din Dobrogea, de exemplu, care spun că au ajuns să vândă la prețuri de dumping pentru că nu au unde să depoziteze produsele, din cauza cerealelor care vin din Ucraina și blochează infrastructura subdimensionată din România.
-              Care este stadiul construirii celor opt depozite regionale strategice, pentru fiecare regiune a țării, obiective inclus în Programul Național de Redresare și Reziliență, ale căror proiecte au fost demarate în prima parte a anului trecut?”, sunt întrebările adresate de FACIAS.

Românii trebuie să știe răspunsurile la toate aceste întrebări, transmite FACIAS, care a solicitat ca toate datele relevante pentru acest subiect să fie făcute publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.