Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul promovează un clip cu informații false despre România

Dacă vrem să ne lăudăm la 100 de ani de la Unirea din 1918, putem găsi cu ce. Chiar Marea Unire, ca și Mica Unire înaintea ei, a fost o mică capodoperă politică, un exemplu de victorie a inteligenței într-un mediu internațional relativ ostil.

Din nefericire, într-un clip publicat pe Youtube, Guvernul României alege să se laude cu lucruri care nu sunt adevărate.

Reiau mai jos inexactitățile cele mai vizibile

Descriere țării

România - „un picior de plai - o gura de rai”

Alternanța deal-vale-deal-vale descrisă în Miorița și discutată de Lucian Blaga descrie doar o parte a țării și nicidecum toată țara.

Dealurile dau roade gustoase”.

Dealurile rodesc mai ales vița de vie și pomi fructiferi. Legumele arătate în imagini nu sunt neapărat specifice zonelor de deal.

Că tot veni vorba de natură și agricultură, lipsește orice mențiune a orașelor și industriei. Ca să nu mai vorbim de sectorul terțiar. Ca să aveți o idee mai corectă, agricultura, silvicultura și pescuitul au o contribuție de doar 4,4% din PIB-ul României în 2017. Împreună.

Sălaș pentru ultimii lupi liberi din Europa”

Ei, nu chiar. Redau mai jos o hartă a distribuției lupilor în Europa.

content-image

Sursa: Wikipedia

Țara nemuritorului Dracula.”

În primul rând, vampirul Dracula nu există, el este un personaj literar și apoi de film. În al doilea rând nu este chiar nemuritor – drept dovadă ... moare în mai multe versiuni ale poveștii.

Cea mai frumoasă cascadă din lume.

Cea mai frumoasă cascadă din lume pur și simplu nu există în sensul că nu există un clasament obiectiv al cascadelor. Dar lumea este plină de cascade frumoase. Pun o poză mai jos, special pentru că seamănă cu cascada Bâlea prezentă în film.

content-image

Foto: Pando Trip

Invenții și alte fapte inginerești

Pentru prima data un om [Traian Vuia] s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul, susține clipul.

În realitate au fost mai mulți înaintea lui Vuia:

  • Clément Ader cu Avion III (1897)

  • Gustave Whitehead (1901–1903)

  • Richard Pearse (1903–1904)

  • Samuel Pierpont Langley (1903)

  • Karl Jatho (1903)

  • Frații Wright (1903)

Sursa: Wikipedia

Toți aceștia au ridicat de la sol un aparat mai greu decât aerul. Frații Wright au fost capabili, în plus să îl și controleze în zbor. Există voci care spun că avionul fraților Wright nu s-a ridicat de la zbor prin forța motorului său ci a avut nevoie de un ic de ajutor la sol și, de aceea, primul zbor ar fi cel al lui Alberto Santos-Dumont în avionul 14 Bis (1906), la numai câteva luni după Vuia. De ce Santos-Dumont și nu Vuia? În general aparatul lui Vuia au fost considerate incapabile de a efectua un zbor susținut. Dincolo de definiția tehnică ce ține de istoria aviaticii un lucru este clar: acestea cam ateriza prin prăbușire. Este poate unul din motivele pentru care stația de metrou din nordul Capitalei se numește Aurel Vlaicu și nu Traian Vuia.

Primul motor cu reacție – Henri Coandă

Credința ca Henri Coandă a produs primul avion cu reacție se referă la un avion fără elice numit Coandă 1910. Nu există însă dovezi că acesta ar fi un avion cu reacție și nici măcar că a zburat. Coandă însuși susține că avionul a fost distrus la aterizarea de după primul zbor și nu a mai fost reconstruit niciodată.

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume.

Leonida Zamfirescu a obținut diploma în 1912. Nora Stanton Blatch Barney a primit o diplomă de inginer în 1905.

Prima rafinărie din lume (Ploiești)

Prima rafinărie pare să fi apărut în 1975 în Rusia cu scopul de a produce un soi de gaz lampant pentru biserici și mănăstiri. Wikipedia consideră că prima rafinărie modernă a apărut în Polonia, cu doar puțin timp înaintea celei de la Ploiești. Oricum, România este prima țară care publică separat producția de petrol în statisticile internaționale, ceea ce arată importanța acestei industrii.

Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa.

Nu este nici pe departe adevărat. Capitale precum Londra sau Parisul au folosit lumina electrică înaintea Timișoarei. Am văzut undeva teza că Timișoara ar fi, totuși, primul oraș iluminat electric din Imperiul Austro-Ungar. Dacă este adevărat, tot e ceva.

Descoperiri medicale

Insulina (Paulescu).

Pacienții tratați de Paulescu (niște câini), au murit toți în urma tratamentului. Adică tratamentul era eficace în sine, dar avea ca efect secundar moartea. Și Paulescu nu a fost nici măcar primul savant care a omorât câini în numele luptei contra diabetului.

Gerovital

Gerovitalul (o combinație de novocaină și alte substanțe) este considerat în știința mondială un produs medical controversat a cărui popularitate s-a datorat succesului său în rândul celebrităților. Efectele benefice pretinse nu au fost confirmate în studii independente. Cam la fel ca dietele minune de azi.

De aceea produsul nici nu prea mai este comercializat ci ceea ce cumpărăm noi sub marca Gerovital sunt, în esență, cosmetice. Un preparat similar celui inițial se vinde pe internet, adeseori sub denumirea de supliment alimentar (ca să nu fie considerat ilegal).

Totuși, cel puțin un jurnal sugerează că ar putea exista un ușor efect antidepresiv.

Primul vaccin contra holerei

Canatcuzino își inventează vaccinul undeva înainte 1913 de în timp ce Jaime Ferrán crează primul vaccin în 1885.

Construcții

Cea mai frumoasă șosea montană

Mă repet, nu exista un standard obiectiv al frumuseții.

Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire din Europa și a doua din lume”.

La 365.000 metri pătrați și 2,55 milioane de metri cubi Palatul Parlamentului este cu siguranță o clădire impresionantă. Dar ocupă o suprafață mai mică decât, de exemplu, Bursa de flori din Aalsmeer, Olanda cu 518.000 metri pătrați și un volum mai mic decât uzina Jean-Luc Lagardère din Franța cu 5.6 milioane metri cubi.

Politică

În sfârșit, România este, în viziunea clipului, o țară democratică, stabilă și sigură.

Din nou, sursele internaționale sunt în dezacord. Indexul democrației în România se află în scădere cel puțin din 2016 de când a preluat PSD puterea dacă nu cumva de mai devreme.

content-image

Sursa: The Economist Intelligence Unit

Dacă vorbim de stabilitate, președintele Iohannis a numărat 70 de miniștri în 2 ani de zile sub 3 guverne. Din 2004 încoace nici o putere nu a rezistat în aceeași formulă pe parcursul unui mandat întreg. Asta nu se numește stabilitate.

În sfârșit, România, la fel ca toată Europa de Est, continuă să aibă o rată a omuciderilor mai mare decât în Vestul Europei. Este drept că tendința este pozitivă, dar încă mai avem de recuperat. Mai jos puteți vedea rata omuciderilor în Europa (mai închis = mai multe)

content-image
Sursa: Our World in Data.

*

În încheiere menționez că, nefiind de profesie istoric, articolul de față poate include mici inexactități. Dar ceea ce vedem în clipul Guvernului nu mai sunt inexactități ci de-a dreptul "minciuni pioase". Și este păcat. Personalitățile științei  românești merită să ne amintim de ele prin ceea ce au făcut cu adevărat. Dacă Guvernul nu le prețuiește decât atunci când au fost primele în lume.... problema este la Guvern și nu în altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.