Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia Băsescu a dat lovitura - 28 de victorii în instanță! Cum și-a pus la adăpost Ioana Băsescu mare parte din moșia de la Nana

ioana basescu traian basescu

Lovitură uriașă dată familia Băsescu! Timp de aproape 4 ani de zile, fiica cea mare a fostului șef al statului, Ioana Băsescu, s-a lupta până în pânzele albe pentru a radia din cărțile funciare sechestrul constituit de Parchetul General. Până în primăvara acestui an, Ioana Băsescu s-a aflat în situația să dețină o moșie de 291 de hectare care figura în cărțile funciare ca fiind supusă unui sechestru penal. Ceea ce însemna că pământurile nu puteau fi vândute sau puse gaj la bănci pentru garantarea unor eventuale credite bancare. Numai că, surpriză!

În datele de 27 februarie și 13 martie 2019, Tribunalul Călărași a emis nu mai puțin de 28 de hotărâri judecătorești definitive, pronunțate în camera de consiliu, prin care a admis, în integralitate, apelurile declarate de Ioana Băsescu împotriva deciziilor instanței de fond, în legătură cu plângerile formulate împotriva încheierilor de carte funciară în care au fost notate aceste sechestre penale asigurătorii. Și în toate cele 28 de cazuri, Tribunalul Călărași a dispus, fără cale de atac, radierea mențiunilor cu privire la instituirea acestor măsuri preventive de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul penal care vizează grupul infracțional din localitatea Nana, conform Jurnalul Național.

Aceste decizii ale Tribunalului Călărași nu echivalează însă cu ridicarea măsurii sechestrelor asigurătorii. Ci înseamnă că aceste sechestre nu mai sunt adnotate în cărțile funciare. Concret, la solicitarea emiterii unor extrase de carte funciară, persoana interesată nu poate constata că terenurile respective sunt puse sub sechestru de către Parchet, într-un dosar penal. De altfel, sechestrul ca atare nici nu ar putea fi ridicat până la finalizarea definitivă a procesului penal care vizează activitatea derulată de grupul infracțional organizat trimis în judecată.

'Moștenirea' lăsată Ecaterina Antonescu chiar înainte de a părăsi fotoliul Educației: cum vrea statul să mai ia nişte bani cu forţa

Deși a reprutat, la începutul acestui an, în secret, 28 de victorii în această bătălie pentru moșia din Călărași, Ioana Băsescu are încă grele bătăi de cap. Pentru că în două dintre dosarele care vizează aceeași chestiune a radierii mențiunilor sechestrelor asigurătorii din cărțile funciare tot Tribunalul Călărași i-a respins toate cererile. Ba, mai mult, într-unul dintre dosare, instanța i-a respins fiicei fostului președinte chiar și o cale extraordinară de atac.

Astfel, în data de 6 noiembrie 2018, respectiv în data de 6 decembrie 2018, Ioana Băsescu a depus la Judecătoria Oltenița două cereri de revizuire a unor sentințe civile definitive vizând radierea mențiunilor sechestrelor asigurătorii penale instituite asupra a două parcele care alcătuiesc moșia de la Nana. În primul dosar de revizuire, având numărul 6665/269/2018, instanța s-a pronunțat la data de 23 ianuarie 2019, când a decis să respingă cererea de revizuire formulată de Ioana Băsescu împotriva sentinței civile nr. 903, din data de 1 iulie 2015. Hotărârea nu este definitivă și a fost, de asemenea, atacată cu apel, la Tribunalul Călărași. Care, după ce deja emisese cele 28 de hotărâri favorabile fiicei fostului președinte, a decis, în 11 iunie, să amâne cauza pentru ca Ioana Băsescu să facă dovada achitării unei diferențe de taxă judiciară de timbru. Iar următorul termen de judecată va avea loc în data de 1 octombrie 2019.

În al doilea dosar, având numărul 6666/269/2018, în care Ioana Băsescu a făcut cerere de revizuire împotriva încheierii de carte funciară vizând adnotarea mențiunii sechestrului asigurător penal asupra altei parcele de teren, lucrurile sunt tranșate definitive, în sensul că Judecătoria Oltenița a respins cererea. Decizia a fost, la rândul ei, atacată cu apel, primul termen fiind judecat la Tribunalul Călărași la doar câteva zile după consumarea alegerilor europarlamentare. Mai exact, în 30 mai 2019, instanța de apel a decis să amâne judecata pentru 11 iunie 2019, când a respins apelul, decizia fiind una definitivă.

De menționat este că în cele 28 de spețe judecate în apel, Tribunalul Călărași a decis radierea mențiunilor referitoare la instituirea măsurii sechestrului penal asigurător asupra terenurilor Ioanei Băsescu, în condițiile în care, pe rolul aceleiași instanțe, dar de această dată la Secția Penală, se judecă de patru ani, procesul penal în care sunt vizați membrii grupului infracțional organizat de la care provin, în documente, aceste suprafețe de teren. Iar, din acest punct de vedere, cercetarea judecătorească este încă departe de a fi finalizată. Mai mult, un amănunt extrem de interesant cu privire la caracterul public al acestui dosar penal poate fi constatat accesând portalul instanțelor de judecată. Avem numele tuturor inculpaților trimiși în judecată, în 2015, de Parchetul General. Însă dacă este căutată fiecare dintre aceste persoane, după nume, în portal nu se afișează niciun rezultat cu privire la dosarul penal referitor la fraudele cu terenuri agricole de la Nana. Sunt afișate alte cauze civile, care nu au legătură cu speța penală, ceea ce, conform unor avocați consultați de “Jurnalul” poate însemna că unul sau mai mulți inculpați din această speță au solicitat și obținut anonimizarea electronică a acestui dosar. Doar dacă transcrii, manual, în căsuța de căutare, numărul exact al dosarului, primești o afișare electronică a acestei spețe.

Trecând peste acest amănunt care în alte circumstanțe ar trebui să suscite o atenție deosebită, aflăm că nici la patru ani de la trimiterea dosarului în judecată nu ne aflăm în situația de a aștepta o soluționare a cauzei penale, măcar pe fond. Ultimul termen de judecată a avut loc în data de 27 iunie, când instanța aștepta încă întocmirea raportului de expertiză în cauză. Iar dosarul urmează a fi reluat în data de 19 septembrie 2019.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.