Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Familia Bodnariu a dat în judecată Norvegia: Ce întrebări au primit de la CEDO

Familia-Bodnariu

Familia Bodnariu a decis să dea în judecată Norvegia, după durerea prin care a trecut! Cazul se judecă la CEDO și poartă numele ”Marius BODNARIU și alții împotriva Norvegiei”. Cererea a fost depusă la 1 decembrie 2016 și comunicată la 1 februarie 2019.

Cazul Bodnariu a apărut după ce Marius Bodnariu (cetățean român) și Ruth Bodnariu (cetățean norvegian) a ajuns în conflict cu Serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, în care cei cinci copii ai familiei au fost preluați pe 16 noiembrie 2015 în custodia statului norvegian. Totul, după ce părinții acestora au fost acuzați de folosirea violenței fizice asupra copiilor lor. S-a afirmat că acest caz s-a bazat pe probleme religioase. Deși această acuzație s-a dovedit a fi nefondată, controversa a determinat diverse grupări creștine să protesteze față de acțiunile autorităților norvegiene.

Citește și: Liviu Dragnea, huiduit la Madrid:’Afară cu corupţii!’

La CEDO, cazul este judecat pentru plasarea copiilor în asistență maternală de urgență și articolul 8 din Convenție

1. Obiectul cererii

Cererea se referă la o familie a căror copiii au fost plasați în asistență maternală de urgență pe motivul suspiciunii că părinții au fost violenți împotriva lor.

Citește și: Traian Băsescu, reacție dură la adresa ultimelor OUG pe legile justiției:’Ultima OUG este odioasă’

În cursul unor proceduri ulterioare privind plasarea în îngrijire a copiilor, părinții acestora și serviciile de protecție a copilului au încheiat un acord prin care copiii urmau să fie redați părinților, în timp ce părinții și-au asumat obligații în ceea ce privește îngrijorările serviciului cu privire la bunăstarea copiilor. Copiii au fost apoi reîntorși în familie.

Reclamanții se plâng de încălcarea dreptului lor la o viață de familie ca urmare a deciziei autorităților naționale de a le plasa copiii în asistență maternală de urgență.

Citește și: Mircea Badea iese la atac:’Poate că locul „magistraţilor” este fix pe trepte. Poate rămân acolo’

2. Întrebările comunicate părților

1. Reclamanții au epuizat toate căile de atac interne în ceea ce privește nemulțumirile lor în temeiul articolului 8 al Convenției, așa cum prevede articolul 35 § 1?

În special, ar fi putut reclamanții să se adreseze instanțelor de drept comun în vederea obținerii unei despăgubiri pentru presupusa încălcare? Ar fi putut să introducă o cerere pentru o hotărâre declarativă? (Vezi, mutatis mutandis, de exemplu, I.F. v. Norvegia și I.F.F.v. Norvegia (dec.), Nr. 62363/16 și 62803/16, 5 iunie 2018.)

Citește și: Liviu Dragnea, huiduit la Madrid:’Afară cu corupţii!’

2. Dacă au fost epuizate căile de atac interne, a fost încălcat dreptul reclamanților la respectarea vieții de familie în conformitate cu articolul 8 din Convenție?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.