Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Fantoma în alb' s-a luat de guler cu șeful Jandarmeriei Române: Cleptocrație avidă, grețoasă, oportunism politic, caracterizarea față de comanda Jandarmeriei

doc paraschiv

Colonelul Răzvan Cătălin Paraschiv a cerut imperativ Jandarmeriei Române pensionarea, începând cu 15 februarie, iar în ultimul său raport spune lucrurilor pe nume privind mersul lucrurilor în această instituție.

STIRIPESURSE a intrat în posesia raportului din 27 ianuarie a colonelului, transmis șefului Jandarmeriei Române, generalul Alin Mastan, despre care surse judiciare afirmă că ar fi finul actualului ministru de Interne, Lucian Bode.

Referitor la afinitatea dintre cei doi, generalul Alin Mastan și actualul ministru al Internelor, Lucian Bode, surse oficiale din MAI atrag atenția că ea nu ar exista, mai concret, că nu ar fi nicio relație de rudenie între cei doi.

În documentul pe care îl vom prezenta integral, bărbatul care a coordonat în teren acțiunile violente ale jandarmilor la protestul din 10 august, taxează în termenii cei mai duri modul în care se desfășoară lucrurile la nivelul Jandarmeriei Române.

Cu toate aceste, nu cadrul general a activat „capsa„ colonelului „fantomatic„ ci „îndrăzneala„ superiorului de a trimite peste el și Brigada pe care o conduce un control al unor persoane cu rang inferior celui al său, respectiv subofițeri.

„În loc de epilog, apreciez la justa valoare cel mai recent gest de a trimite ofițeri de grad inferior să cerceteze pe comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, este una dintre notițele colonelului în raportul său către șeful Jandarmeriei Române.

content-image

 

content-imageCine e Alin Mastan

Alin Mastan este originar din Sălaj, aceeași localitate cu cea a actualului ministrul al Internelor, Lucian Bode.

Acesta a ajuns în Capitală la începutul anului 2019 , fiind propus la conducerea Jandarmeriei București de către Sebastian Cucoș.

Este de menționat de la început că Sebastian Cucoș, Ionuț Sindile, Mastan Alin și Radu Tudoran (directorul Direcției Resurse Umane al IGJR, actual cadru pensionat și cercetat în prezent de DNA Militar legat de pretinderea unor sume de bani la concursuri - n.r), ar fi fost colegi la Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliție în perioada 1996 -2000.

Astfel, după ani de zile, când Sebastian Cucoș a ajuns șeful Jandarmeriei, l-a adus pe Alin Mastan de la Sălaj la conducerea Jandarmeriei București.

Același Sebastian Cucoș l-a propus pe Ionuț Sindile prim adjunct al Jandarmeriei Române, iar pe Radu Tudoran, șeful Direcției Resurse Umane.

La final de mandat, fostul ministru al Internelor, Marcel Vela, l-a propus pe Alin Mastan la conducerea Jandarmeriei Române, de la conducerea Jandarmeriei București.

Pe 1 decembrie 2021 Alin Mastan a fost propulsat de la gradul de colonel la cel de general de brigadă, prin semnătura președintelui Klaus Iohannis, la propunerea ministrului de Interne, Lucian Bode.

Surse judiciare atrag atenția pentru STIRIPESURSE că Alin Mastan nu ar fi avut aptitudinile și cunoștințele necesare pentru preluarea a conducerii Jandarmeriei București, la momentul venirii sale de la Sălaj pentru că nu ar fi deținut funcții de comandă la nivelul unei unități de jandarmi, pe durate considerabile, anterior preluării conducerii Jandarmeriei București.

Legat de momentul 10 august, aceleași surse judiciare afirmă că Alin Mastan se afla în concediu medical dar ar fi fost prezent fizic și ar fi asistat la luarea tuturor deciziilor dictate adjunctul său Laurențiu Cazan.

Astfel, explică în detaliu sursele menționate, deși într-adevăr suferise o intervenție chirurgicală în respectiva perioadă, Alin Mastan, s-ar fi aflat la Punctul de Comandă din perimetrul sediului Guvernului României.

El nu ar fi dat ordine directe, pentru că potrivit documentației el se afla în concediu medical, iar comanda era preluată de Laurențiu Cazan.

Cu toate acestea Laurențiu Cazan l-ar fi informat curent pe Alin Mastan cu deciziile ce urmau luate, existând astfel o influență a colonelului.

Un episod judiciar al căror încrengături conduc la numele lui Alin Mastan este acela în care șeful Direcției Resurse Umane din cadrul Jandarmeriei Române, Radu Gabriel Todoran a fost cercetat și trimis în judecată pentru fapte de mare corupție legate de organizarea unui concurs.

Deși nu a făcut parte din respectiva comisie, Alin Mastan este legat de respectivul concurs prin două elemente.

O dată, el era șeful Jandarmeriei Române la acel moment și cel ce l-a delegat pe Radu Gabriel Todoran drept președinte al Comisiei de concurs, iar al doilea element este cel că Alin Mastan îl cunoștea pe Daniel Petruț Rușanu, beneficiar direct al rezultatelor concursului organizat de Jandarmeria Română.

Mai precis, devoalează sursele judiciare citate, Rușanu i-a fost șef direct, pre vremuri, la IJJ Sălaj, lui Alin Mastan, pe vremea când acest din urmă era ofițer specialist.

Între timp Rușanu a schimbat garnitura și a ajuns comandant la IJJ Giurgiu, unde unitatea avea nevoie de personal.

În aceste condiții Alin Mastan a aprobat în contextul explicat mai sus o serie de posturi vacante de la nivelul IJJ Giurgiu.

S-a dovedit ulterior acestui concurs că s-ar fi petrecut fapte penale, de mare corupție, legate de modalitatea de organizare, iar Rușanu a fost deferit judecătorilor militari alături de alți militari și persoane fizice pentru fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și două fapte de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În același dosar de mare corupție a fost deferit justiției și Radu Gabriel Todoran, colonel în rezervă, la data faptelor șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (I.G.J.R.) pentru fapte de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Sursele STIRIPESURSE atrag atenția că întâlnirile „grupului infracțional organizat„ cercetat de ancehtatorii militari ai DNA ar fi avut loc mereu la cabana de vânătoare a Ocolului Silvic Giurgiu, unde Daniel Petruț Rușanu, avea acces nelimitat.

Fantoma în alb

Colonelul Cătălin Paraschiv, denumit „fantoma albă„ după protestul Diasporei din 10 august 2018 a este cel care a coordonat în terene intervențiile violente ale jandarmilor din subordine față de manifestanți.

Sunt ade amintit aici episoade cel putin ciudate în care jandarmi aflați sub comanda lui Paraschiv au lovit nejustificat reporteri străini, persoane aflate cu mâinile în aer, au aruncat cantități impresionante de gaze lacrimogene în mulțimea în care se aflau numeroși copii.

Un alt amănunt esențial este că de regulă jandarmii care au avut cele mai violente și nejustificate porniri au fost cei care au venit echipați la protest cu căști pe care nu era trecut sau vizibil numărul de identificare, prin care să se știe cine au fost aceștia.

La rândul său Paraschiv a făcut obiectul unor cercetări în cadrul dosarului 10 august dar anchetatorii nu l-au putut trage la răspundere el fiind doar un element întermediar între lanțul de comandă și executanții din subordine.

Acesta a fost audiat și la parlament unde a avut reacții virulente când i s-a cerut să explice detaliat comportamentul și modalitatea de a-și coordona oamenii din subordine.

Adriana Săftoiu, membru în Comisia pentru Drepturile Omului, i-a cerut, marți, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenție, Cătălin Paraschiv, să comenteze mai multe imagini cu violențele jandarmilor de la miting, acesta precizând că i se "pune în cârcă un colaj de imagini de o lună de zile", scrie Mediafax.

Adriana Săftoiu, membru în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, i-a solicitat, vremea audierilor din PArlament, comandantului Brigăzii Speciale de Intervenție a Jadarmeriei Române să comenteze niște imagini cu violențele forțelor de ordine de la mitingul din 10 august.

"Este bine să ne precizăm rolul în toată desfășurarea evenimentului din 10 august. Rog Comisia să ia act că rolul colonelului Paraschiv a fost rolul unei forțe de intervenție în rezervă. A intervenit doar atunci când i s-a solicitat de către comandantul misiunii și din perspectiva asta, am rugămintea să adresați întrebările pentru că vă asigur că, în măsura în care nu va intra într-un conflict cu calitatea pe care o are la Parchet, vă va și răspunde. În rest, orice alte răspunsuri pe care le așteptați de la mine sau de la domnul colonel Paraschiv vor trebuit primite, comentate din perspectiva rolului și funcției pe care l-a avut fiecare factor ", a răspuns Carmen Dan.

Adriana Săftoiu a insistat însă ca șeful Brigăzii Speciale de Intervenție să comenteze respectivele imagini, care suprindeau un băiat care a fost agresat de forțele de ordine la protestul din 10 august, deși nu făcuse nimic.

"Am fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor militare, iar în Codul Penal prevede ceva: dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau de lucruri oficiale dintr-o cauză penală înainte de a se dispune o soluție de trimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei de către un funcționar public care a luat cunoștință în virtutea funcției se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă. M-ați invitat aici în calitate de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție, am menționat public, îmi asum toate faptele mele de comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție. Asigur că îmi asum toate faptele subordonaților mei, dar de aici și a mi se pune în cârcă un colaj de imagini care rulează de o lună și ceva de zile,care nu mă implică pe mine, nu vă supărați, dar nu am ce răspuns să dau", a răspuns comandantul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

"Eu v-am întrebat care este opinia dumneavoastră în fața acestor imagini pe care nu puteți să le ignorați. Am vrut să-mi spuneți punctul dumneavoastră de vedere în fața unor imagini, dacă se încalcă dreptul unor cetățeni care erau în Piață, care nu au avut acțiuni violente, se vede clar, și sunt luați de către jandarmi, aruncați pe stradă. Nu vi se par acte violente care încalcă dreptul unor cetățeni de a protesta? ", a întrebat Adriana Săftoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.