Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără perdea: FBI cere legi Big Brother în România

Americanii renunţă la apropouri diplomatice şi atacă direct problema legilor Big Brother. Russell Ashenden, ataşatul FBI la Bucureşti, afirmă că lipsa unei legi a retenţiei datelor afectează colaborarea dintre Biroul Federal de Investigaţii şi autorităţile române.

"Lipsa unei legi româneşti referitoare la retenţia datelor afectează capacitatea de colaborare instituţiilor de aplicare a legii din SUA şi România. Este important să existe un cadru legal pentru ca anchetatorii să aibă instrumentele necesare colectării informaţiilor şi dovezilor necesare pentru combaterea ameninţărilor comune, precum crima organizată, corupţia în sistemul public, infracţionalitatea cibernetică şi terorismul", susţine Russell Ashenden, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, Ashenden atrage atenţia că, aşa cum se întâmplă şi în SUA, legiuitorii din România "ar trebui să găsească un echilibru între protejarea securităţii naţionale şi protejarea libertăţilor civile".

Ataşatul FBI susţine că acuzaţiile Elenei Udrea la adresa SRI nu afectează relaţia SUA-România, precizând că "parteneriatele SUA cu instituţiile de aplicare a legii şi serviciile secrete din România sunt la fel de puternice ca întotdeauna".

Întrebat despre implicarea FBI în dosarele Microsoft şi EADS, oficialul american a spus că nu poate comenta cu privire "la existenţa sau stadiul unor posibile anchete aflate în curs de desfăşurare în SUA sau în România".

Pe de altă parte, el a subliniat că FBI are "o excelentă relaţie de colaborare cu sistemul românesc de justiţie penală". "În ultimii ani, România a înregistrat mari progrese în anchetarea şi urmărirea penală în cazuri de înaltă corupţie", a spus ataşatul FBI.

Rugat să aprecieze care este riscul unor atentate jihadiste în România, mai ales după cele de la Paris, Russell Ashenden a afirmat că, "deşi în continuare scăzut, riscul este în creştere, aşa cum s-a văzut în întreaga Europă". "Trebuie să continuăm să colaborăm şi să rămânem vigilenţi pentru a combate ameninţarea", a mai spus ataşatul FBI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.