Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără precedent: Austria a depus o plângere judiciară împotriva serviciilor secrete germane

merkel

Scandalul NSA afectează relaţiile dintre partenerii europeni şi duce la o situaţie fără precedent : guvernul Austriei a formulat o plângere judiciară împotriva serviciilor secrete germane, acuzate că au ajutat Agenţia americană pentru Securitate Naţională să spioneze oficiali europeni şi companii, informează Euronews şi Deutsche Welle, potrivit rfi.ro.

Viena doreşte explicaţii din partea Berlinului şi o face apelând la justiţie. Deja scandalul a afectat serios relaţiile iar ministrul german al economiei a admis că, "dacă acuzaţiile se dovedesc adevărate şi dacă a existat o contribuţie germană la spionajul industrial, aceasta va fi o povară puternică asupra credibilităţii economiei germane"

De altfel social democratul Sigmar Gabriel este un alt partener de guvernare al coaliţiei formate din Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat, care se arată nemulţumit de consecinţele scandalului.

Potrivit ultimelor dezvăluiri, Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite NSA a spionat Austria cu ajutorul serviciilor de informaţii germane BND. Bild a mai arătat că NSA a folosit anterior BND pentru a spiona şi oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, din cadrul Ministerului francez de Externe şi al preşedinţiei franceze. Ultimele dezvăluiri sugerează interceptarea comunicaţiilor austriece de către serviciul de monitorizare al BND din oraşul bavarez Bad Aibling de cel puţin zece ori, potrivit unui e-mail intern al BND, datat 14 august 2013. Bild a anunţat, de asemenea, că NSA a încercat să spioneze numere şi adrese de e-mail ale unor angajaţi ai Companiei Europene de Apărare Aeronautică şi Spaţiu EADS şi Eurocopter. Citând surse anonime din comisia parlamentară germană care se ocupă de agenţia de spionaj americană, Bild susţine că Berlinul a ales să rămână tăcut şi să închidă ochii la această informaţie pentru a evita "să pună în pericol cooperarea" cu Washingtonul şi NSA.

Agenţia americană are o prezenţă puternică în capitala austriacă, potrivit documentelor dezvăluite de Edward Snowden. Deşi Viena are o populaţie de doar 1,75 de milioane de persoane, oraşul găzduieşte peste 17.000 de diplomaţi acreditaţi, dintre care mulţi lucrează în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv ONU, OSCE sau OPEC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.