Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără PRECEDENT: Cum a încercat o Comisie din Parlament să-l doboare pe Ponta

Membrii Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au încercat să depună o moțiune simplă, însă demesrul său a fost blocat. Semnatarii moțiunii consideră că motivele care au stat la baza refuzului deputatului Viorel Hrebenciuc, cel care a condus ședința de plen de azi, au fost temerile că ea ar putea genera o dezbatere aprinsă, având în vedere argumentele aduse în cadrul textului moţiunii simple depuse astăzi, se arată într-un comunicat de presă remis redacției stiripesurse.ro.

”Subsemnaţii, membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, am constatat că majoritatea parlamentară controlată de PSD este capabilă de orice abuz pentru a-şi dedica următoarele săptămâni exclusiv campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, cursă în care a intrat şi preşedintele suprem al Puterii, domnul Victor-Viorel Ponta. Prin refuzul de a înregistra moţiunea simplă privind situaţia românilor din afara ţării, a fost blocat unul dintre cele mai importante instrumente de control parlamentar aflat la dispoziţia Opoziţiei pentru a sancţiona derapajele guvernamentale.

Deşi, cum fals a prezentat domnul deputat Viorel Hrebenciuc, cel care a condus şedinţa de plen de astăzi, textul moţiunii nu este un atac la persoana domnului ministru Bogdan Stanoevici şi nici nu a fost redactată ca o moţiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ponta. Potrivit surselor noastre, liderii PSD şi-au dat seama că referirile la modul în care au fost organizate secţiile de vot din afara ţării ar putea genera o dezbatere aprinsă, având în vedere argumentele aduse în cadrul textului moţiunii simple depuse astăzi.

Astfel, dacă moţiunea simplă „Guvernul Ponta îşi bate joc de milioanele de români din afara graniţelor ţării” ar fi fost admisă, atunci în prima săptămână de campanie electorală, în Parlamentul României s-ar fi vorbit despre faptul că sute de mii de români nu vor putea să îşi exercite dreptul la vot în această toamnă. Iar pentru partidele care au făcut zid în jurul domnului premier şi candidat la prezidenţiale Victor-Viorel Ponta, acest lucru era de neconceput.

Citând din textul moţiunii, readucem în atenţia opiniei publice mai multe aspecte grave semnale deja de parlamentarii PNL şi PDL:

În Italia, în comunitatea de la Guidonia, al doilea oraş ca mărime din regiunea Lazio, în care trăiesc 20.000 de români, nu există pentru alegerile prezidenţiale nicio secţie de votare. La Torino, unde trăiesc 40.000 de cetăţeni români, din 2 secţii de votare care au fost funcţionale în 2009, a rămas o singură secţie. În schimb, s-a suplimentat numărul secţiilor de votare la Trieste unde, în loc de o secţie de votare s-au înfiinţat două, în condiţiile în care aici trăiesc doar 1.500 de români. În regiunea Lazio trăiesc peste 250.000 de români, pe o suprafaţă de 17.400 kilometri pătraţi, iar pentru această comunitate puternică există doar 8 secţii de votare care, în general, sunt localizate în zonele unde nu există comunităţi importante de români. Au fost, de pildă, înfiinţate secţii de votare la Cosenza, în Italia, unde, la ultimele alegeri au votat doar 60 de români. Au mai fost desfiinţate secţiile de votare de la Torrezon De Ardoz – unde trăiesc 10.000 de români şi de la Girona – unde trăiesc peste 10.000 de români. La fel, în Portugalia, nu este deschisă secţia de votare de la Setubal unde se află una dintre cele mai importante comunităţi de români. În schimb, s-a înfiinţat o secţie de votare la Vilamoura, tot în Portugalia, unde este o staţiune turistică. La Vilamoura, în luna noiembrie când au loc alegerile, nu numai că nu există turişti, dar nu există nici cetăţeni români care să lucreze în zonă.

Similar, în Statele Unite ale Americii, a fost eliminată secţia de votare de la Seattle, unde locuiesc aproximativ 25.000 de români şi a fost înfiinţată o secţie de vot în Salt Lake City, unde nu sunt mai mult de 1.000 de români.

De asemenea, în Republica Moldova au fost înfiinţate secţii de votare în localităţi unde există o populaţie majoritară rusofonă, fără cetăţenie română”.

Având în vedere modul în care PSD a instrumentat organizarea secţiilor de vot din afara ţării, încercând să confişte voinţa cetăţenilor din Diaspora – care în mod constant au votat cu Dreapta, este evident că PSD a preferat să instaureze vacanţa parlamentară în loc să îşi asume riscul dezbaterii unei moţiuni incomode în mijlocul campaniei electorale.

Mircea Liubanovici

Preşedinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Mircea Dolha

Vicepreşedinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Mihai Bogdan Diaconu

Vicepreşedinte Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Mihai Deaconu

Secretar Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Eugen Tomac

Membru Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Maria Grecea

Membru Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Aurelian Mihai

Membru Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Elena Uioreanu

Membru Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Ovidiu Raeţchi

Membru Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării”, se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.