Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FĂRĂ PRECEDENT în istoria mondială: Țara care majorează salariul minim pe economie cu 3.500% și adoptă criptomonedele

venezuela explozie

Venezuela a aplicat măsuri de devalorizare a monedei naționale și de majorare a taxei pe valoarea adaugată (TVA), a salariilor și a prețurilor la carburanți, relatează Bloomberg.

În urma devalorizării, cursul monedei naționale raportată la dolar a ajuns la șase milioane de bolivari/dolar, guvernul crescând și salariul minim pe economie cu 3.500%. Cu toate acestea, pe fondul inflației, salariul minim echivalează cu doar 30 de dolari, scrie mediafax.ro.

Citește și: SURSE! Lupte grele la vârful PSD! Când i s-ar putea decide viitorul Vioricăi Dăncilă și ce atu are actualul premier

Toate aceste măsuri au, însă, potențialul de a creștere inflația și mai mult. Pe 15 august, indexul Bloomberg’s Café con Leche estima inflația la peste 100.000%, în condițiile în care la sfârșitul lunii iulie era estimată între 82.000% și 86.000%.

În paralel, guvernul a eliminat parțial și subvențiile la benzină, măsură care - combinată cu creșterea TVA - ar urma să crească veniturile statului cu zece miliarde de dolari pe an.

Citește și: PSD-ALDE au încercat să împiedice convocarea unei sesiuni extraordinare

Măsura devalorizării monedei naționale are loc în același timp cu cea a denominării ei, măsură prin care guvernul venezuelean intenționează să elimine cinci zerouri. Se dorește, de asemenea, introducerea unor noi bancnote, schimbarea numelui monedei naționale și utilizarea criptomonedei Petro - concepută chiar de către guvernul venezuelean - ca etalon pentru moneda națională, după modelul etalonului aur-dolar, implementat prin Sistemul de la Bretton Woods. Venezuela ar fi, astfel, prima țară din lume care ar folosi un astfel de etalon.

Criptomoneda ar avea o valoare de 60 de dolari/Petro, valoare ce ar urma să fie susținută de petrol - a cărui producție a scăzut dramatic în ultimii ani, prin urmare valoarea unui Petro nu ar mai avea cum să rămână la 60 de dolari.

Citește și: Şeful Jandarmeriei Române a mers la Parchetul General:”…vizita dumnealui a avut ca scop stabilirea modalităţilor de cooperare” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.