Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FDA: Nou avertisment asupra riscului medicamentelor AINS în timpul sarcinii

gravida-medic-sarcina

Femeile însărcinate care iau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a-și calma durerile ar trebui să se gândească bine înainte, avertizează Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Potrivit acestei autorități administrarea acestor analgezice utilizate pe scară largă la gravide  în 20 de săptămâni de sarcină sau mai târziu ar putea crește riscul de complicații, potrivit 360medical.ro.

FDA a precizat că administrarea medicamentelor AINS precum Advil, Motrin, Aleve și Celebrex poate provoca probleme renale rare, dar grave la făt, care pot duce la niveluri scăzute de lichid amniotic, crescând potențialul de complicații ale sarcinii.

Citește și: DNA către apărătorii lui Piedone în dosarul Colectiv: 'Câte cluburi au ars în țară ați întrebat? De vreme ce ați întrebat primăriile cum procedau?

După aproximativ 20 de săptămâni de sarcină, rinichii fătului încep să producă cea mai mare parte a lichidului amniotic, astfel încât problemele renale pot provoca niveluri scăzute ale acestui lichid protector. Nivelurile scăzute de lichid amniotic se rezolvă de obicei în cazul în care o femeie însărcinată încetează să ia un AINS, potrivit FDA.

Agenția a declarat că a ordonat ca eticheta medicamentelor AINS să avertizeze femeile și furnizorii de servicii medicale despre acest risc. AINS sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală și fără prescripție medicală (OTC) care includ ibuprofen, naproxen, diclofenac și celecoxib, care sunt luate pentru a trata durerea și febra. Aspirina este, de asemenea, un AINS, dar noile reguli de etichetare ale FDA nu se aplică utilizării aspirinei cu doze mici.

,,Este important ca femeile să înțeleagă beneficiile și riscurile medicamentelor pe care le pot lua pe parcursul sarcinii”, a declarat dr. Patrizia Cavazzoni, director interimar al Centrului FDA pentru Evaluarea și Cercetarea Medicamentelor, într-un comunicat al agenției.

Un medic ginecolog a remarcat faptul că AINS fără prescripție medicală pot reprezenta cel mai mare pericol pentru femeile gravide.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

„Multe paciente folosesc ibuprofen în mod regulat pentru durerile de cap și crampele menstruale. Este foarte important ca aceste paciente să-și dea seama că ibuprofenul și alte AINS prezintă un pericol unic pentru gravide”, a spus dr. Jennifer Wu, de la spitalul Lenox Hill din New York City.

Avertismentul FDA vine după o revizuire a literaturii medicale și a cazurilor raportate agenției cu privire la nivelurile scăzute de lichid amniotic sau problemele renale la bebelușii nenăscuți asociate cu utilizarea AINS în timpul sarcinii. Pentru AINS pe bază de rețetă, noul avertisment FDA recomandă limitarea utilizării între aproximativ 20 de săptămâni până la 30 de săptămâni de sarcină.

,,Dacă un furnizor de servicii medicale consideră că AINS sunt necesare între aproximativ 20 și 30 de săptămâni de sarcină, utilizarea ar trebui să fie limitată la cea mai mică doză posibilă și la cea mai scurtă perioadă de timp posibilă”, a spus FDA potrivit WebMd.com.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.