Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor le cere organizatorilor Olimpiadei de la Tokyo să nu-i mai urmărească prin GPS pe ziariştii străini

gds.ro
Jocurile Olimpice

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a cerut miercuri comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo să renunţe la urmărirea prin GPS a deplasărilor ziariştilor veniţi din străinătate, denunţând o atingere adusă vieţii private şi libertăţii presei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Din cauza persistenţei pandemiei, cei aproximativ 6.000 de reprezentanţi ai presei aşteptaţi din străinatate la JO (23 iulie - 8 august) trebuie să prezinte o listă detaliată a locurilor pe care intenţionează să le viziteze în primele lor două săptămâni în Japonia, cum ar fi incintele olimpice şi hotelurile lor.

Săptămâna trecută, preşedinta comitetului de organizare Tokyo-2020, Seiko Hashimoto, a anunţat că aceşti ziarişti vor fi geolocalizaţi în mod constant prin GPS şi riscă să rămână fără acreditare dacă vor încălca regulile.

Tokyo-2020 a precizat ulterior că nu va fi o supraveghere în timp real, ci una destinată urmăririi a posteriori a deplasărilor în caz de probleme.

Această "monitorizare prin GPS va implica monitorizarea telefoanelor membrilor mass-media", a explicat într-un comunicat FIJ. "Organizatorii Jocurilor le vor ordona să menţină activă funcţia de localizare şi să salveze datele" asociate, care le vor putea fi transmise dacă va fi necesar, a adăugat FIJ.

"Introducerea unei astfel de măsuri de precauţie îi lipseşte pe ziarişti de dreptul lor la viaţa privată şi limitează libertatea presei", consideră FIJ, care a cerut comitetului de organizare "să abroge această dispoziţie şi să discute cu cu jurnaliştii şi cu sindicatele lor despre alte modalităţi de a menţine securitatea tuturor participanţilor".

Restricţiile de acces în Japonia şi condiţiile drastice impuse de organizatori au forţat numeroase media străine să reducă echipele trimise la Jocuri.

Deplasările sportivilor olimpice vor fi şi ele foarte limitate, în timp ce accesul spectatorilor străini a fost interzis în luna martie.

Guvernul şi organizatori japonezi încearcă de luni de zile să liniştească opinia publică japoneză, care se teme că JO vor agrava criza sanitară din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.