Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femei din Srebrenica au protestat marţi în faţa Ambasada Suediei la Sarajevo

srebrenica

Femei din Srebrenica au protestat marţi în faţa Ambasada Suediei la Sarajevo împotriva acordării Premiului Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, din cauza poziţiilor sale pro-sârbe în timpul războaielor din anii '90 din fosta Iugoslavie, informează AFP.

Academia Suedeză anunţase în luna octombrie acordarea prestigiosului premiu lui Handke, considerat drept "moştenitorul lui Goethe", dar ale cărui poziţii pro-sârbe în timpul conflictului au stârnit violente polemici în trecut.

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Femei din Srebrenica - un oraş din estul Bosniei, teatrul celui mai grav masacru comis în timpul războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995) - prezente la protest au declarat că speră ca Academia Suedeză va reveni asupra deciziei sale.

Unele au adus fotocopii ale unei fotografii a lui Peter Handke la Srebrenica, despre care susţin că a fost făcută în "primăvara anului 1996", la câteva luni după uciderea a circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) de către forţele sârbe din Bosnia în iulie 1995. Scriitorul pozează lângă un panou situat la intrarea în oraş.

După un scurt miting, ei i-au înmânat ambasadorului Suediei o scrisoare pentru cuplul regal suedez, pe care-l invită să "prevină o ruşine, nu doar a poporului suedez", ci şi "a civilizaţiei".

"Ne-am adunat (...) pentru a le spune că nu suntem de acord cu acordarea premiului unuia dintre cei care au susţinut crima şi genocidul (...) şi care sunt de partea crimei", a declarat reporterilor Munira Subasic, preşedinta asociaţiei Mamelor din Srebrenica.

"Negarea genocidului şi sprijinul acordat crimei sunt ultima fază a genocidului", a declarat o altă văduvă, Kada Hotic.

În scrisoare, ele subliniază că "lupta împotriva negaţioniştilor genocidului este cea mai grea dintre lupte".

"Premiul Nobel acordat lui Handke este un sprijin dat umilirii noastre" de către negaţionişti, au precizat acestea.

În 1996, la un an după încheierea conflictelor din Bosnia şi Croaţia, Peter Handke a publicat un pamflet, "Dreptate pentru Serbia", care a stârnit polemici.

Autorul în vârstă de 76 de ani, care locuieşte în apropiere de Paris, a condamnat în 1999 bombardamentele occidentale asupra Serbiei, pentru a-l obliga pe Slobodan Milosevic, liderul de la Belgrad în toată această perioadă, să-şi retragă trupele din Kosovo.

Handke a participat în 2006 la înmormântarea lui Milosevic, care a murit înainte de a-şi auzi verdictul pentru crime de război în faţa justiţiei internaţionale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.