Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeie cu suspiciune de botulism, internată la Spitalul de Urgenţă Alba: a fost emisă alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje

botulism

O femeie în vârstă de 45 de ani este internată la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia, cu suspiciune de botulism, simptomele bolii debutând la scurt timp după ce a mâncat o salată cu peşte dintr-o conservă. Direcţia de Sănătate Publică Alba anunţă că se fac analize suplimentare pentru confirmarea suspiciunii şi că a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene, informează News.ro.

”Pacienta s-a prezentat marţi la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba Iulia cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) şi a necesitat internare. Data de debut a bolii este 16 octombrie, la scurt timp după ce pacienta a consumat o salată cu peşte din conservă. În 17 octombrie simptomele s-au accentuat, iar în data de 18 octombrie pacienta a decis să se prezinte la spital”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Direcţia de Sănătate Publică Alba.

Inspectorii DSP Alba au informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba asupra acestui caz, urmând a se lua probe din alimentele incriminate în vederea stabilirii sursei clare a îmbolnăvirii.

Pe de altă parte, probe de sânge de la pacientă vor fi trimise pentru analize suplimentare şi specializate la Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Botulismul este o intoxicaţie produsă de bacteria Clostridium botulinum, care poate prolifera doar în medii în care nu există oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsă de această bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute, precizează specialiştii DSP Alba.

Instituţia a emis o alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, sistem de raportare a problemelor legate de siguranţa alimentelor în cadrul Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.