Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeile care au suferit des de stres post traumatic au fost mult mai expuse cancerului ovarian; Ce arată un studiu

cancer

Femeile ce au experimentat șase sau mai multe simptome de sindrom de stres post-traumatic la un moment dat în viață au avut un risc dublu de dezvoltare a cancerului ovarian, în comparație cu femeile ce nu au avut niciodată astfel de simptome, conform unui nou studiu de la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Moffitt Cancer Institute, potrivit 360MEDICAL.ro.

Descoperirile indică că nivelurile ridicate ala manifestărilor de stres post-traumatic, cum ar fi sperietura de sunete normale sau evitarea amintirilor experienței traumatice, pot fi asociate cu riscuri crescute de cancer ovarian chiar și la zeci de ani după ce femeile au avut un eveniment traumatic. De asemenea, studiul a arătat că legătura dintre stresul post-trumatic și cancerul ovarian a rămas valabilă pentru cele mai agresive forme de cancer ovarian.

Citeşte şi: Agenţie din Sănătate dă alarma companiilor de profil; Atenţie la oferte suspecte de aparatură medicală, după un jaf în Spania

'Trebuie să înțelegem dacă tratamentul cu succes pentru stresul post-traumatic ar reduce acest risc și dacă alte tipuri de stres sunt de asemenea factori de risc pentru cancerul ovarian', a declarat pentru sciencedaily.com coautorul cercetării Andrea Roberts de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Cancerul ovarian este cea mai mortală formă de cancer ginecologic și a cincea cea mai comună cauză de deces provocat de cancer printre femeile din SUA. Studiile asupra animalelor au arătat că stresul și hormonii de stres pot accelera creșterea tumorii ovariene și că stresul cronic poate cauza
tumori mai mari și mai invazive. Un studiu anterior a descoperit o asociere între stresul post-traumatic și cancerul ovarian la oameni, dar studiul a inclus doar șapte femei cu cancer ovarian și stres post-traumatic.

Pentru a înțelege mai bine cum stresul post-traumatic ar putea influența riscul de cancer ovarian, cercetătorii au analizat datele de la “Nurses’ Health Study II”, ce a urmărit sănătatea a zeci de mii de femei între 1989 și 2015 prin chestionare și registre medicale. Participantele au fost întrebate despre diagnosticul de cancer ovarian în fiecare chestionar, iar informațiile au fost validate prin registrele medicale.

În 2008, 54.763 de participante la 'Nurses’ Health Study II' au răspuns la un chestionar axat pe evenimentele traumatice de pe parcursul vieții și simptomele asociate cu acele evenimente. Femeile au identificat evenimentul pe care l-au considerat cel mai stresant și anul acestuia. De asemenea, au fost întrebate de șapte simptome de stres post-traumatic pe care le-ar fi putut experimenta în legătură cu cel mai stresant eveniment.

În baza acestor răspunsuri, femeile au fost divizate în șase grupuri: fără expunere la traume; traumă fără simptome, traumă și 1-3 simptome, traumă și 4-5 simptome, traumă și 6-7 simptome și traumă, dar cu simptome de stres post-traumatic neștiute.

După ajustarea factorilor asociați cu cancerul ovarian, inclusiv utilizarea contraceptivelor orale și fumatul, cercetătorii au descoperit că femeile ce au experimentat 6-7 simptome asociate cu stresul post-traumatic au avut un risc semnificativ mai mare de cancer ovarian, în comparație cu femeile ce nu au fost niciodată expuse la traume. Femeile cu traume și 4-5 simptome se aflau de asemenea la un risc ridicat, dar riscul nu a avut o importanță statistică.

Citeşte şi: Românii au parte de vești proaste! Unele tarife medicale vor crește

De asemenea, studiul a arătat că femeile cu 6-7 simptome aveau un risc semnificativ mai mare de dezvoltare a carcinomului ovarian seros cu grad înalt de malignitate – cea mai comună și agresivă formă a bolii.

Cancerul ovarian are relativ puțini factori de risc cunoscuți – stresul post-traumatic și alte forme de stres, ca depresia, ar putea reprezenta o nouă direcție pentru cercetările legate de prevenirea cancerului ovarian. Dacă acest lucru este confirmat și în alte studii ulterioare, stresul post-traumatic ar putea fi un factor pe care doctorii l-ar putea lua în considerare când determină dacă o femeie are un risc ridicat de cancer ovarian în viitor, au mai precizat autorii studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.