Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Femeile nu sunt stăpâne pe corpul lor: Noi condiții pentru brazilienele care vor să facă avort în caz de viol

Operation World
Brazilia

Brazilia a introdus vineri noi exigenţe pentru accesul la avort al victimelor violurilor, o schimbare importantă fiind obligaţia ca personalul medical să îi propună femeii să vadă embrionul sau fetusul prin ecografie, relatează AFP.

Femeia care vrea să avorteze va trebui de asemenea "să povestească în detaliu" ce s-a întâmplat şi va fi avertizată că riscă să aibă probleme în justiţie dacă nu poate dovedi cele spuse, scrie agerpres.ro.

Citește și: SURSE Cine l-ar putea înlocui pe Liviu Vasilescu la șefia Poliției Române

De asemenea, violul va fi obligatoriu semnalat poliţiei prin depunerea unei plângeri, indiferent dacă femeia vrea asta sau nu.

Brazilia, ţară condusă de preşedintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro şi unde bisericile catolice şi evanghelice conservatoare au o mare putere, nu permite avortul decât în cazuri de viol, de pericol pentru viaţa femeii sau de probleme congenitale grave ale fetusului.

Citește și: Cozmin Gușă – jocul și mizele reale ale moțiunii: PNL și PSD vor forma, după alegeri, un Guvern de criză

Însă aceste excepţii sunt cu greu acceptate de dreapta religioasă.

Noile norme au fost emise de Ministerul Sănătăţii în urma unor proteste la începutul lunii august în jurul cazului unei fete de 10 ani care a spus că a fost violată de unchiul său şi căreia autorităţile din statul său natal, Espirito Santo, i-au refuzat avortul.

Citește și: EXCLUSIV Erupe un nou scandal în Poliție! Dumitru Coarnă îl desființează pe un celebru șef: Spor de 50% prin fals și uz de fals

Ea a luat în cele din urmă avionul spre oraşul Recife din nord-estul ţării, unde a putut să facă avort, însă după ce a fost nevoită să treacă în faţa spitalului printr-o manifestaţie violentă a extremei-drepte.

Identitatea fetei şi a spitalului a fost transmisă manifestanţilor de militanta de extremă-dreapta Sara Winter, susţinătoare puternică a lui Bolsonaro, care este legată de ministrul pentru femei, familie şi drepturile omului, Damares Alves, o femeie pastor evanghelic.

Citește și: EXCLUSIV Dispoziție explozivă! Poliția Română subjugă Poliția Locală

Noile restricţii au fost imediat denunţate de partizanii dreptului la avort.

"Am prezentat un proiect de lege pentru a bloca acest decret, care este un obstacol pentru avortul legal şi reprezintă un act de violenţă psihologică împotriva femeilor", a scris pe Twitter deputat de stânga Jandira Feghali.

Citește și: EXCLUSIV Dispoziție explozivă! Poliția Română subjugă Poliția Locală

Şaisprezece deputaţi i-au scris de asemenea responsabilei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, cerându-i să intervină în numele protejării drepturilor femeii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.