Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen inedit după exodul masiv din magistratură din ultimul an: Judecătorii revin în profesie, la adăpostul asigurărilor date de CCR

CSM

Secţia pentru judecători a CSM a decis în şedinţa de marţi, 25 mai, reîncadrarea în funcţie a nu mai puţin de opt judecători care s-au pensionat în ultimul an. Revenirea în profesie dă semnalul unei victorii a magistraţilor în "războiul" cu politicienii care ameninţau cu eliminarea pensiilor de serviciu.

Ilenuţa Bădiceanu (Curtea de Apel Piteşti), Traian Dumitresc (Judecătoria Deva), Cristina Georgescu (Curtea de Apel Ploieşti), Florica Lazăr (Tribunalul Bucureşti), Carmen Marilena Popa (Tribunalul Alba), Adrian Doru Russu (Judecătoria Topliţa), Lorela Patricea Soare (Tribunalul Argeş) şi Vivi Florin Şuiu (Judecătoria Reşiţa) sunt judecătorii care au fost reprimiţi în profesie, în temeiul art. 83 din Legea 303/2004:

"(3) Reîncadrarea în funcția de judecător, procuror ori magistrat-asistent se face fără concurs de către secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, la instanțele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în cadrul cărora aveau dreptul să funcționeze până la data pensionării și care nu pot funcționa normal din cauza lipsei de personal. În acest caz, numirea în funcția de magistrat-asistent se face de Consiliul Superior al Magistraturii, iar numirea în funcția de judecător sau procuror se face de Președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Pot fi reîncadrați în funcție, în condițiile prezentului alineat, foștii judecători, procurori sau magistrați-asistenți care au fost eliberați din funcție prin pensionare potrivit prezentei legi și cu privire la care nu s-a stabilit sancțiunea disciplinară a excluderii din magistratură, în condițiile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările ulterioare. Pe perioada reîncadrării, cuantumul pensiei se reduce cu 85%."

În ultimul an, pe fondul ameninţărilor cu eliminarea pensiilor de serviciu, zeci de magistraţi au ales să se pensioneze în fiecare lună, optând pentru siguranţa faptului că drepturile deja câştigate nu pot fi tăiate. Apogeul acestui fenoment a fost în luna ianuarie 2021, după declaraţiile ministrului Stelian Ion cu privire la o modificare a vârstei de pensionare. Deciziile CCR prin care s-a constatat că standardele europene nu permit eliminarea acestor pensii (lucru recunoscut şi de politicienii puterii) au înlăturat temerea existentă în sistemul judiciar şi au generat această mişcare în sens invers.

Judecătorii reîntorşi în profesie au fost direcţionaţi spre instanţele cu probleme de personal. Înainte de schimbarea legii din 2018, magistraţii reîntorşi în profesie cumulau pensia cu salariul, motiv pentru care CSM respingea de regulă astfel de cereri, pentru a nu genera diferenţe prea mari de venituri între judecătorii aceleiaşi instanţe. După modificarea legii, magistraţii reîncadraţi beneficiază, pe lângă salariu, doar de 15% din pensie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.