Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen interesant! Femeile refugiate din Ucraina se întorc temporar acasă pentru contracepție și avort

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam refugiati Isaccea

Fenomen interesant! Femeile refugiate din Ucraina se întorc temporar acasă pentru contracepție și avort

Femeile refugiate din Ucraina se întorc temporar în țara lor pentru servicii de sănătatea reproducerii pe care nu le pot accesa în anumite părți din UE, precum Ungaria, Polonia, România și Slovacia, respectiv avort, contracepție și alte servicii de sănătate a reproducerii, anunță Mediafax.

Femeile din Ucraina care s-au refugiat în Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de bariere adânc înrădăcinate în Ungaria, Polonia, România și Slovacia atunci când au nevoie de servicii de sănătate a reproducerii și asistență pentru violența de gen.

Un nou studiu publicat săptămâna aceasta de un grup format din nouă organizații naționale și internaționale pentru drepturile omului, intitulat Servicii de asistență în criză: eșecuri în garantarea sănătății și drepturilor reproductive și sexuale pentru persoane refugiate din Ucraina în Ungaria, Polonia, România și Slovacia, documentează impactul alarmant pe care multiplele bariere deja existente în aceste țări îl au asupra accesului la asistență medicală sexuală și reproductivă de bună calitate al persoanelor refugiate.

Unele persoane refugiate se întorc temporar în Ucraina pentru a avea acces la sănătatea reproducerii

Ca o consecință a acestor obstacole, unele persoane refugiate se întorc temporar în Ucraina pentru a avea acces la sănătatea reproducerii, accesează asistență în afara căilor legale sau rămân fără.

Raportul se bazează pe mai mult de 80 de interviuri semi-structurate cu persoane refugiate, specialiști și experți din Ungaria, Polonia, România și Slovacia, efectuate între iulie 2022 și aprilie 2023. Raportul subliniază că multe refugiate din Ucraina care solicită asistență medicală, cum ar fi contracepție, avort și îngrijire post-natală se confruntă cu întârzieri dăunătoare, temeri, poveri financiare, discrimininare multiplă și îngrijire necorespunzătoare cu consecințe directe asupra sănătății și stării lor de bine.

„Uniunea Europeană a promis că va oferi refugiaților din Ucraina adăpost și îngrijire. Cu toate acestea, femeile din Ucraina care se află acum în Ungaria, Polonia, România și Slovacia se confruntă cu o realitate foarte diferită atunci când au nevoie de servicii de sănătate reproductive și sexuală. În loc de îngrijire și protecție, ele se confruntă cu o cursă cu obstacole, confuzie, stigmatizare și discriminare”, a declarat Leah Hoctor, director regional principal pentru Europa în cadrul Centrului pentru Drepturi Reproductive.

„Sănătatea refugiatelor din Ucraina este pusă în pericol din cauza eșecului de a garanta accesul la servicii de asistență medicală esențială și în timp util, agravând prejudiciul pe care l-au suferit ca urmare a invaziei Ucrainei”.

Ungaria, Polonia, România și Slovacia reprezintă unele dintre cele mai provocatoare contexte din Europa când vine vorba de sănătatea sexuală și reproductivă

Ungaria, Polonia, România și Slovacia reprezintă unele dintre cele mai provocatoare contexte din Europa când vine vorba de sănătatea sexuală și reproductivă și de serviciile de sprijin pentru violența de gen. Eșecurile timp de decenii ale guvernelor naționale de a investi și de a acorda prioritate acestor forme de îngrijire și sprijin, combinate cu cadrul legal și politic restrictiv și neclar, restricționează puternic accesul la informație și îngrijire accesibilă și de bună calitate, potrivit unui comunicat transmis miercuri de A.L.E.G. Raportul examinează, de asemenea, provocările grave cu care se confruntă organizațiile societății civile din domeniul drepturilor omului în Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care oferă asistență critică refugiaților din Ucraina. Unele se confruntă cu amenințări grave, intimidare și hărțuire, precum și cu incertitudinea financiară și operațională în contexte în care drepturile sexuale și reproductive nu sunt priorități pentru stat.

Raportul evidențiază o serie de măsuri urgente pentru Uniunea Europeană, autorități naționale și organizații umanitare.

Cercetarea a fost realizată de un colectiv de nouă organizații pentru drepturile femeilor, drepturile omului, sănătate și drepturi sexuale și reproductive și violență bazată pe gen, care lucrează în Ungaria, România, Polonia, Slovacia, la nivel european și internațional. Acestea includ: Centrul pentru Drepturi Reproductive (Internațional); Asociația EMMA (Ungaria); E-ROMNJA (România); FEDERA (Polonia); FEMINOTEKA (Polonia); A.L.E.G. (România); Centrul FILIA (România); și Asociația Moașelor Independente (România).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.