Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fenomen senzațional în România: SupeLuna va apărea pe cer - Când și unde se poate observa

luna

În noaptea de marți, 1 august, Luna Plină, cunoscută și sub denumirea de Luna Sturion, va fi vizibilă pe cer. La finalul acestei luni, avem o altă ocazie să vedem Luna Plină pe data de 30 august.

În seara zilei de 1 august, la ora 21:30 (ora României), are loc faza de Lună Plină, cunoscută și sub numele de Luna Sturion. Această Lună va fi vizibilă pe tot parcursul nopții dintre 1 și 2 august 2023, urmând să răsară la apusul Soarelui și să apună la răsăritul Soarelui. Informația provine de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

După Luna Plină din 1 august, fața iluminată a Lunii va începe să se reducă treptat, ducând la apariția Lunii Trecătoare sau Lunii Mijitoare. În următoarele zile, Luna va răsări și va apune cu aproximativ o oră mai târziu în fiecare zi, trecând prin fazele de Lună Deteriorată până la Luna Nouă din 16 august.

SuperLuna sau Luna Albastră va putea fi observată pe 30 august. În timpul fazei de Lună Nouă, când Luna se află complet întunecată, va răsări în jurul orei 6:00 și va apune în jurul orei 18:00. Aceasta înseamnă că Luna va fi complet absentă pe cer în timpul nopții.

După Luna Nouă, fața iluminată a Lunii va începe din nou să se întoarcă spre Pământ, determinând creșterea treptată a luminozității sale. Astronomii numesc această progresie "Lună crescătoare".

SuperLuna sau Luna Albastră din 30 august se produce atunci când Luna Plină din ciclul lunar de 29,5 zile coicide cu momentul în care Luna se află aproape de perigeu, adică punctul cel mai apropiat de Pământ pe orbita sa eliptică. Astfel, aceasta va fi cea mai apropiată și mai luminoasă Lună din 2023.

Perigeul Lunii, adică momentul în care Luna este cel mai aproape de Pământ, are loc în ziua de 2 august, la ora 08:52 (ora României), când Luna Sturion se află în plină desfășurare. În timpul acestei faze, satelitul nostru natural se va afla la aproximativ 357.530 de kilometri depărtare de Terra, ceea ce reprezintă o distanță mai mică decât în mod obișnuit, de aproximativ 382.900 de kilometri.

Vara SuperLunilor se încheie pe 28 septembrie, după ce Luna Plină apare pe cerul nopții în urma echinocțiului din 23 septembrie, care marchează sfârșitul anotimpului de vară în emisfera nordică.

Din păcate, anul viitor nu vom mai avea o SuperLună la fel de spectaculoasă. Prima dintre cele două SuperLuni din 2024 are loc pe 18 septembrie, iar a doua și ultima SuperLună din 2024 are loc o lună mai târziu, pe 18 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.