Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sportul are și el un scandal tip „Hexi Pharma”

scandal

Jocurile olimpice de la Rio nu ne-au dat prea multe motive de bucurie, ba chiar din contră. Au reprezentat un nou prilej de a ne da seama cât de mici suntem, câte probleme avem și să ne aducem aminte că performanțele sportivilor noștri sunt mai degrabă tresăriri de caracter, decât rodul investițiilor în infrastructura sportivă și resursa umană.

Un seppuku simbolic anunțat de Alin Petrache, care și-a promis demisia după terminarea Jocurilor Olimpice, critici legate de finanțarea precară, rostite de sportivi și antrenori și nu în ultimul rând scandalul privind echipamentele făcute pe vapor cu care  reprezentanții noștri s-au antrenat, toate acestea au reprezentat elemente din butoiul cu pulbere aferent Rio 2016.

Desigur că toate aceste elemente au avut propriile declanșatoare. În acest moment, ne situăm pe locul 32 în clasamentul pe medalii, cu doar patru urcări pe podium. Pe prima treaptă s-a urcat echipa feminină de spadă, locul doi a fost obținut de tenismenii Horia Tecău și Florin Mergea, în competiția de dublu, în vreme ce Gabriel Sâncrăian și echipa feminină de 8 rame cu cârmaci au fost medaliați cu bronz la haltere, respectiv canotaj.

Pentru că un necaz nu vine niciodată singur, slabele performanțe sportive de la Rio par a fi însoțite de un scandal cu iz penal, în jurul echipamentelor contrafăcute. Compania care a contractat în regim de franciză firma Asics și a adus-o în România, a fost înființată în anul 2009 de Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR și Octavian Morariu, membru în Comitetul Internațional Olimpic. Totuși, s-a renunțat la firmă la scurt timp de la înființare, conform lui Ioan Dobrescu:

„Da, în 2009, eu și domnul Morariu am fondat firma Optimal, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul președinte al Federației Europene de Atletism. La scurt timp, am renunțat la firmă, după care aceasta s-a transformat în Pax Creative,” a declarat Ioan Dobrescu pentru GSP.

Pe plan sportiv, Alin Petrache, președintele COSR, și-a anunțat demisia din funcție, cerând dizolvarea Comitetului Executiv. Ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, este și ea acuzată pentru performanțele slabe, deși susține că nu poate fi trasă la răspundere, ea deținând mandatul ministerial de doar 8 luni.

„Eu am doar opt luni de mandat. Nu încercați să mă invinovățiți pe mine pentru ce nu au făcut alții pana acum. Participarea la Jocurile Olimpice stă sub directul patronaj al COSR,” a declarat Lipă, citată de Dolce Sport.

În urma perioadei critice prin care trece sportul olimpic autohton, rămânem cu promisiunea făcută de Alin Petrache, în comunicatul prin care și-a anunțat demisia, că cei vinovați în scandalul cu echipamente contrafăcute vor fi expuși public. Demisia lui Petrache vine totuși după ce acesta a aflat că poliția înaintează cu cercetările în scandalul amintit, notează Tolo.ro.

Se pare că, după Sănătate și Hexi Pharma, este timpul Sportului și a Pax Creative de a ne arăta o mostră din partea ascunsă a două domenii cheie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.