Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Festivalul 'Strada Armenească': dansuri, un recital Corina Chiriac și povești despre începutul cartierului armenesc

agerpres.ro
festivalul strada armeneasca

Festivalul "Strada Armenească" a început vineri cu un spectacol de dansuri, un recital al Corinei Chiriac, artistă care a mărturisit că mama ei a aparținut acestei minorități și cu povești despre cum a crescut, încetul cu încetul cartierul armenesc din Capitală, potrivit AGERPRES.

Scriitorul și deputatul Varujan Vosganian a povestit despre istoria micii oaze armene din Capitală, în prima oră de la deschiderea evenimentului care, timp de trei zile, permite bucureștenilor să se bucure de bucatele și țesăturile tradiționale, să se reculeagă în Biserica Armenească, să asculte muzică sau să facă turul Muzeului Dudian.

Citeşte şi: Amenzi de până la 10.000 de LEI pentru părinţii care REFUZĂ imunizarea copiilor (PROIECT)

Vosganian a spus că, la începuturile sale, cartierul armenesc era, practic, capătul Bucureștiului de atunci. Totul a început cu construcția Bisericii Armenești. "A fost bine că s-a întâmplat așa, pentru că în jurul bisericii a fost mult loc și în timp, împreună cu această curte superbă, au apărut școala armeană, biblioteca, muzeul, casa parohială, episcopia și strada Armenească", a spus el. Potrivit scriitorului, pe respectiva stradă, "după 1.000 de ani, sunt în continuare copii armeni care dansează armenește și care sunt educați armenește".

Vosganian a chemat-o alături de el pe Corina Chiriac, prima dată în calitate de prezentatoare. "Se spune că aceia care sunt în politică știu să facă orice. Nu-i adevărat, nu știu să facă nimic unii dintre ei. Alții ar fi bine să facă exact ceea ce știu, dar eu, ca să pot să moderez această întâmplare (...), am invitat o doamnă moderatoare de profesie, cu un farmec irezistibil", a spus el.

Citeşte şi: Sorina Matei, acuzaţii GRAVE în scandalul extrădării lui Sebastian Ghiţă: 'Iohannis şi Hellvig nu au INTERES să-l aducă în ţară'

Cântăreața a spus că mama sa a fost armeancă și a povestit că aceasta a învățat românește la vârsta de 10 ani și încurca genurile substantivelor iar toată viața a spus, spre amuzamentul celor din jur, "un pâine" și "o copil".

De asemenea, în scurta sa prezentare, Corina Chiriac a amintit de genocidul armenilor și de faptul că membri ai familiei sale au fost victime ale acestui eveniment tragic.

Artista și-a început recitalul cu piesa "Opriți timpul" și a încurajat zecile de spectatori să cânte alături de ea.

Citeşte şi: Deputatul român ACUZAT de Dodon, în RĂZBOI cu preşedintele moldovean: 'Ipocrizia lui Dodon e maximă, ca de obicei'

Prima zi a festivalului a adus un omagiu și culturii grecești, în program fiind inclus ansamblul Kyamata.

Festivalul continuă sâmbătă și duminică, timp în care în zona Bisericii Armenești vor avea loc spectacole de teatru, concerte și jocuri de societate, între orele 10,00 și 18,00. Sâmbătă vor susține concerte Harry Tavitian și Nicu Alifantis iar duminică, Bucharest Klezmer Band alături de Corul Hazamir, A.G. Weinberger Band și Mahala Rai Banda. Duminică, ultima zi a festivalului "Strada Armenească" începe cu Liturghia, continuă cu un tur ghidat al cartierului armenesc iar la ora 12,30, cei dornici de aventură sunt așteptați la o "bătaie cu apă". Între orele 14,30 și 15,10 sunt organizate tururi ghidate ale Muzeului Dudian.

În contextul acestui festival, de vineri până duminică, la ora 23,00 va fi restricționat traficul rutier pe strada Armenească, între bulevardul Carol I și strada Arcului, circulația fiind deviată prin strada Spătarului și strada Arcului.

Totodată, va fi restricționat traficul rutier și pe strada Rafael Sanzio, între strada Armenească și strada Spătarului.

Festivalul "Strada Armenească" este un proiect care se adresează tuturor bucureștenilor, oferindu-le ocazia de a cunoaște o parte din cultura armeană, arată organizatorii.

Citeşte şi: Se anunţă noi PROTESTE de AMPLOARE: 'Ne vedem NEVOIŢI să reluăm acţiunile de protest' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.