Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiecare persoană din Sectorul 2 trebuie să plătească 10 lei pe lună pentru colectarea gunoiului. Primarul S2: 'Este o situaţie tranzitorie'

Radu Mihaiu

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, apreciază că tariful pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor propus de operatorul de salubritate este "destul de mare", menţionând că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a apreciat că acesta este "insuficient" fundamentat, arată Agerpres.

"Din păcate, tariful transmis de către operator, care se află în consultare publică, este unul destul de mare. Am cerut şi o opinie de la ANRSC, autoritatea care verifică tarifele acestea, şi am primit un răspuns cum că acest tarif este insuficient fundamentat. Avem un consilier local care a pus nişte întrebări absolut legitime către operatorul de salubritate, la care nu am primit încă răspuns. Întrebarea era cum s-a format acest tarif şi de ce se ajunge la 850 de lei tona de deşeuri, care s-ar traduce în costurile pe care le-ar plăti cetăţenii.

Drept urmare, pentru că nu vrem să aprobăm un tarif pe repede înainte, ci vrem să fie un tarif corect - care să îi permită operatorului să plătească salarii, să facă şi profit, dar pe de altă parte nici cetăţenii să nu plătească ceva mult prea mare şi mult mai mare decât se întâmplă în alte sectoare - neavând încă aprobat un tarif corect pentru cetăţenii Sectorului 2, ne vedem puşi în situaţia ca pe o perioadă limitată să finanţăm acest serviciu de salubritate prin această taxă a persoanelor care nu au contract", a arătat edilul într-o intervenţie live pe Facebook.

El a menţionat că până la stabilirea tarifului va fi percepută taxa specială de salubrizare, în valoare de 10 lei/persoană/lună, care poate fi achitată până la finalul lunii iunie. Totodată, a subliniat că este vorba despre o "situaţie tranzitorie" şi şi-a exprimat speranţa ca de la 1 iunie cetăţenii să poată încheia contracte.

"Nu avem contracte în acest moment pentru că nu avem tarife aprobate, adică nu ştim la ce preţ se va ridica gunoiul de la fiecare dintre dumneavoastră. Şi nu avem tarife aprobate pentru că aprobarea acestor tarife trebuie, conform legii, să urmeze nişte paşi. Primul pas a fost făcut de operator, respectiv prin transmiterea tarifului şi punerea lui în consultare publică. (...) E o situaţie tranzitorie, dar nu avem ce face, pentru că atunci când am venit în primărie nu am găsit puse la punct mecanismele pentru a gestiona o astfel de situaţie şi s-a anulat acea taxă de habitat. Noi vrem să trecem la modelul cu tarif şi cu contract, iar cei care nu au contract să plătească o taxă. În acest moment, nimeni nu are contract, dar vom avea contracte începând cu 1 iunie - este ceea ce sper - odată ce clarificăm tarifele cu operatorul. Tarifele trebuie să fie votate în Consiliul Local şi vreau să mă asigur că aceste tarife sunt corecte", a spus el.

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, tariful pentru activităţile de colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere municipale în amestec realizate pentru utilizatori casnici de pe raza Sectorului 2 este de 717,89 lei/tonă fără TVA. Pentru activităţile de colectare separată, transport, sortare şi depozitare reziduuri a deşeurilor din ambalaje (reciclabile) realizate pentru utilizatori casnici tariful este de 597,01 lei/tonă fără TVA. Pentru colectarea separată, transportul, sortarea şi depozitarea deşeurilor reciclabile, nivelul tarifului ar urma să fie subvenţionat de la bugetul local, astfel încât utilizatorii casnici să achite 0,99 lei/tonă fără TVA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.