Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filipine examinează opțiunile legale împotriva Chinei în legătură cu distrugerea recifelor de corali

Afluent
corali

Filipine analizează opțiunile legale împotriva Chinei, pe care o acuză de distrugerea recifurilor de corali din zona sa economică exclusivă (ZEE) din Marea Chinei de Sud, acuzație respinsă de Beijing ca fiind o încercare de a „crea o dramă politică”, potrivit Reuters.

Ministerul filipinez de externe a declarat joi seara că așteaptă evaluări de la diverse agenții cu privire la amploarea daunelor aduse mediului în reciful Iroquois din insulele Spratly și că va fi ghidat de Solicitor General Menardo Guevarra, conform mediafax.

Filipine studiază posibilitatea de a depune o a doua acțiune în justiție la Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga, a declarat vineri Guevarra. Filipine a câștigat primul său caz, intentat în 2013, contestând pretențiile Chinei asupra zonei.

Studiul „a fost determinat nu doar de presupusa distrugere a recifelor, ci și de alte incidente și de situația generală din Marea Filipinelor de Vest”, a declarat Guevarra pentru Reuters, adăugând că un raport și o recomandare vor fi trimise președintelui Ferdinand Marcos Jr. și Ministerului de Externe. Manila se referă la partea din Marea Chinei de Sud pe care o revendică drept Marea Filipinelor de Vest.

„MAE este pregătit să contribuie la acest efort”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-o declarație.

„Statele care intră în ZEE și în zonele maritime ale Filipinelor sunt, prin urmare, la fel de obligate să protejeze și să conserve mediul nostru marin”, a precizat acesta.

Orice demers de a recurge la arbitraj ar fi extrem de controversat după victoria istorică a Filipinelor din 2016 într-un proces împotriva Chinei, care a concluzionat că revendicarea suveranității Beijingului asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internațional.

Reciful Iroquois Reef este aproape de Reed Bank, unde Filipine speră să aibă într-o zi acces la rezervele de gaze, un plan complicat de pretențiile Chinei asupra zonei.

China, care a refuzat să recunoască hotărârea din 2016 și s-a enervat la menționarea repetată a cazului de către puterile occidentale, a negat cele mai recente afirmații privind distrugerea recifelor de corali.

„Îndemnăm partea relevantă din Filipine să înceteze să mai creeze o dramă politică din ficțiune”, a declarat joi seara târziu ambasada din Manila, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Paza de coastă și forțele armate filipineze au raportat la începutul acestei săptămâni „pagube grave provocate mediului marin și coralilor” la reciful Iroquois, unde a declarat că 33 de nave chineze au fost ancorate în august și septembrie.

Aceștia au descris navele, care sunt de obicei traulere de pescuit, drept „miliție maritimă” și au declarat că acestea recoltau corali. Coralul din Marea Chinei de Sud a fost folosit pentru calcar și materiale de construcție, medicamente tradiționale și chiar suveniruri și bijuterii.

China și-a afirmat pretențiile de suveranitate asupra zonei Spratly cu o serie de insule artificiale construite pe recife scufundate, unele echipate cu piste de aterizare, hangare, radare și sisteme de rachete. Vietnamul, Malaezia și Filipine ocupă, de asemenea, insule din arhipelag, unde zonele economice exclusive ale mai multor țări se suprapun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.