Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Film românesc, câştigător a două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo

film

Actorul Şerban Pavlu şi regizorul Emanuel Pârvu sunt cei doi români care se numără printre câştigătorii de joi noapte ai distincţiei ''Inima Sarajevo'' în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo, cei doi fiind premiaţi pentru contribuţia lor la producţia ''Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor''. Pelicula georgiană ''Scary Mother'', regizată de Ana Urushadze, a primit premiul pentru cel mai bun film în cadrul celei de-a 23-a ediţii a festivalului, informează Reuters şi Xinhua. 

''Scary Mother'' este o peliculă ce o are în prim-plan pe casnica în vârstă de 50 de ani Manana, care se confruntă cu o dilemă, aceea de a alege între viaţa ei de familie şi dragostea pentru scris pe care şi-a reprimat-o ani în şir. După ce se decide într-un final să-şi urmeze pasiunea, ea este gata să sacrifice totul pentru aceasta, atât mental cât şi fizic. 

Premiul ''Inima Sarajevo'' pentru cel mai bun actor a fost acordat lui Şerban Pavlu pentru rolul său din ''Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor''. 

De asemenea, regizorul român Emanuel Pârvu a primit premiul pentru cea mai bună regie pentru acelaşi film.

Citeşte şi: Kanal D, locul doi în preferinţele românilor pe 16 august

''Inima Sarajevo'' pentru cea mai bună actriţă a ajuns la canadiana Ornela Kapetani pentru rolul său din ''Daybreak'', un debut al regizorului albanez Gentian Koci. 

Distincţia ''Inima Sarajevo'' pentru cel mai bun documentar a fost acordată producţiei ''City of the Sun'' în regia lui Rati Oneli din Georgia. 

Premiul pentru cel mai bun film scurt a ajuns la ''Into the Blue'', regizat de Antoneta Alamat Kusijanovic din Croaţia. 

Juriul internaţional a fost condus de producător mexican de film Michel Franco. 

Aproximativ 235 de filme din 54 de ţări şi regiuni au fost prezentate celor circa zece mii de cinefili prezenţi la cea de-a 23-a ediţie a festivalului care a început la 11 august şi se încheie vineri. 

Creat ca un ''act de rezistenţă" pe perioada asediului asupra oraşului Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995, Festivalul de Film de la Sarajevo s-a impus în această regiune şi atrage în mod regulat nume mari din cinematografie, dar şi mii de cinefili. În ultimii ani, Robert De Niro, Angelina Jolie, Brad Pitt, Wim Wenders, Gael Garcia Bernal, Juliette Binoche sau Jeremy Irons s-au numărat printre actorii celebri care au venit în capitala Bosniei. 

Miercuri, actorul John Cleese, cunoscut mai ales pentru rolul din ''Monty Python'', a primit trofeul "Inima Sarajevo'' pentru ''contribuţia extraordinară'' la a şaptea artă, un premiu pe care comedianul l-a descris drept ''foarte generos''.

De trei ori câştigător al unui premiu Oscar, producătorul american Oliver Stone a fost recompensat la rândul său cu un premiu onorific pentru întreaga activitate în cadrul ediţiei din acest an a festivalului de film.

Citeşte şi: Actorul John Cleese, premiat la Sarajevo: 'Nevoia de comedianți nu a fost nicicând mai mare' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.