Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filme de Víctor Erice, proiectate la Institutul Cervantes din Bucureşti

filme, cinema, cinematograf

Seria de filme de limba spaniolă continuă săptămâna aceasta la Institutul Cervantes din Bucureşti cu două producţii ale regizorului Víctor Erice, „El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului” (1973) şi „El Sur/ Sudul” (1983), potrivit news.ro.

Proiecţiile sunt programate pe 20 şi 21 septembrie, în sala Auditorium a institutului, de la ora 20:00.

Víctor Erice s-a născut la San Sebastian şi, la vârsta de 17 ani, s-a mutat la Madrid pentru a urma cursurile universitare. În 1960, s-a înscris la Şcoala Oficială de Cinematografie, unde a obţinut diploma în regie de film.

În 1968, a debutat regizând trei episoade din „Los desafíos/ Provocările”, alături de José Luis Egea şi Claudio Guerin, iar în 1973 a realizat primul său lungmetraj, „El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului”, care a câştigat Scoica de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastian. În 1983, a regizat „El Sur/ Sudul” (inclus în competiţia Festivalului de la Cannes), bazat pe povestea Adelaidei García Morales, în 1992, „El sol del membrillo/ Vis de lumină”, împreună cu pictorul Antonio López, film care a câştigat Premiul Juriului şi Premiul Internaţional al Criticii la Festivalul de la Cannes. În 2002, a filmat „Alumbramiento/ Naşterea”, segment în filmul „Ten Minutes Older: The Trumpet”, la care au participat şi alţi mari cineaşti internaţionali, precum Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, Win Wenders, Werner Herzog şi Spike Lee. Cu ocazia expoziţiei „Erice-Kiarostami: Correspondences”, a realizat filmul de mediumetraj „La Morte Rouge” (2006), un solilocviu în care reconstituie amintirea primei sale experienţe cinematografice la Casino Kursaal în San Sebastián. În 2014, la Locarno Film Festival, Erice a primit Leopardul de Aur pentru întreaga carieră.

Citește și: RAPORT BOMBĂ privind ASASINATUL EXPLOZIV de la ARAD-Angajați MApN ce ar putea face parte din anturajul...

„El espíritu de la colmena/ Spiritul stupului” (1973) este o dramă plasată în perioada postbelică, la mijlocul anilor 1940, într-un sătuc din Castilla, unde două surori de opt, respectiv şase ani văd filmul „Dr Frankestein”. Cea mică este atât de impresionată de imaginile din film încât o copleşeşte cu întrebări pe sora sa, care îi spune că monstrul este viu şi că se ascunde undeva în apropiere de sat. „Unul dintre titlurile cele mai importante din cinematografia spaniolă... Diferenţa între mediul sordid şi imaginaţia fabuloasă a splendidei Ana Torrent creează o precizie admirabilă ce duce creaţia în zona perfecţiunii absolute”, nota revista de specialitate Fotogramas.

„El Sur/ Sudul” (1983), o dramă psihologică ce se axează pe relaţia dintre un tată şi fiica sa, scoate la iveală adevăruri nespuse zeci de ani şi secrete dureroase. Perspectiva asupra tatălui fluctuează în funcţie de vârsta la care o vedem pe protagonistă, la început fetiţa inocentă care trăia cu părinţii în satul La Gaviota, până adolescenta care vrea să înţeleagă mai bine mecanismele care au stat în spatele acţiunii tatălui.

Evenimentul „Portret de regizor: Víctor Erice" este realizat cu sprijinul Filmotecii AECID - Agenţia Spaniolă pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

Filmele vor rula în versiunea originală, cu subtitrare în limba română, şi proiecţiile vor avea loc cu respectarea tuturor măsurilor sanitare impuse în contextul actual.

Accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.