Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Filmul primului conflict Marcel Ciolacu - PNL: 'Nu-mi forțați mâna!' / Propunerile partidelor pentru votul în Diaspora la prezidențiale

ciolacu marcel

Noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD), și-a propus ca reprezentanții partidelor din conducerea forului parlamentar să găsească „un mod mult mai eficient de a conlucra”, o schimbare de macaz față de epoca Dragnea. Însă consensul propus de social-democrat s-a risipit încă de la prima ședință a conducerii Camerei Deputaților după ce Marcel Ciolacu a fost ales în funcție. Gâlceava a pornit de la introducerea votului electronic pentru Diaspora la alegerile prezidențiale. Ciolacu s-a contrazis cu liberalii și l-a avertizat pe unul din ei că are „buton de întrerupere”.

Situația pe scurt: În Camera Deputaților sunt două proiecte de lege privind votul prin corespondență și votul electronic la alegerile prezidențiale, depuse de PNL și USR. PNL și PMP au cerut să se trimită proiectele la vot în plen. Ciolacu a spus că lucrează și PSD la un proiect de lege pe această temă și a propus să se facă o comisie mixtă care să analizeze toate propunerile și un proiect agreat de toată lumea să intre la vot. Pro Romania a susținut propunerea lui Ciolacu. USR a zis că este necesar să fie deblocat acest proiect, iar UDMR a atenționat că nu este bine ca varianta să fie mult diferită de cea din Senat.

Citește și: Scenariu delicat pentru coaliție: Tăriceanu și-a atenționat apropiații / SURSE

Extrase din stenograma şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din ziua de luni, 3 iunie 2019:

Domnul Ion-Marcel Ciolacu (PSD): Bună ziua. Mulțumesc mult. Încercăm de acum să începem...Vă dau cuvântul. Permiteți-mi, prima oară măcar, să vorbesc eu primul. Cred că așa e normal. Am înțeles. Sperăm să avem o colaborare cât mai strânsă. Parlamentul României e un for eminamente politic, deci declarațiile sunt normale să fie politice, dar asta nu înseamnă că nu putem găsi, împreună și cu Comitetul liderilor, un mod mult mai eficient de a conlucra. În cursul zilei de duminică eu mi-am permis să sun toți liderii de grup de la toate formațiunile politice și doresc în aceste zile, normal, să ne punem... N-am impus o oră de întâlnire sau dimpotrivă, să discutăm și astăzi, în aceste zile să ne întâlnim și să discutăm aceste probleme.

(...)

PUNCTUL 3

Solicitare din partea doamnei deputat Raluca Turcan, liderul Grupului parlamentar PNL, privind întocmirea raportului şi includerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.288/2015 privind votul prin corespondenţă, votul electronic, precum modificarea şi completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (Pl-x nr.146/2019)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu (PSD): Părerea mea că este un proiect de lege foarte important. Ştiu că şi USR-ul are o propunere legislativă tot în acest sens, deja şi la PSD se lucrează la un proiect de lege în acest sens, sunt ferm convins că şi PRO România şi PMP-ul vor avea. Eu aş spune să gândim un mod de lucru, ori facem o comisie mixtă şi chiar nu aş vrea să trecem peste acest punct până nu vă expuneţi şi dumneavoastră. Toată lumea vrea ca să facem un proiect de lege privind... rapid, deci un proiect de lege viabil şi rapid, dar totuşi şi aplicabil, să nu facem un proiect de lege neprofesional şi grăbit şi să fie funcţional la alegerile prezidenţiale.

Domnul Cristian Buican (PNL): Domnule preşedinte, dragi colegi, eu cred că discutăm de două lucruri total diferite. În primul rând eu am cerut, la fel ca şi liderul Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a unei propuneri legislative care este depusă şi este procedură legislativă. Dumneavoastră trebuie să vă pronunţaţi asupra acestei cereri, după care, dacă preşedintele Biroului permanent sau liderii grupurilor parlamentare au alte idei şi iniţiative le vor discuta probabil în şedinţa liderilor de grup şi vor lua o decizie politică. Noi aici facem chestiuni procedurale şi vă rog să respectaţi procedura. Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Sub nicio formă n-am avut de gând să încalc procedura, dimpotrivă! Totuși trebuie să țineți cont că este atributul meu, în cazul în care există mai multe inițiative pe același subiect, să încercăm să găsim, prin dialog și prin argumente, o cale în care să facem totuși... interesul este mult prea mare ca oamenii să își poată exprima votul și în diasporă într-un mod corespunzător. Intervenția mea a fost ca și dialog, și am vrut chiar să aud și părerea celorlalți colegi, chiar și din Comitetul liderilor sau membri ai Biroului permanent.

Domnul Victor-Viorel Ponta (Pro Romania): Da. Foarte scurt, domnule președinte. Tocmai pentru că e vorba de faptul că mai multe grupuri au diverse proiecte, cred că soluția cea mai eficientă este să retrimitem proiectul la ultima comisie sesizată - domnul Nicolicea cred că știe mai bine, probabil Comisia juridică, nu? a fost ultima care a dat un raport sau, mă rog - și acolo să fie strânse toate proiectele. Eu cred că nici un proiect nu e perfect. Fiecare poate să mai ia ceva de la celălalt, nu vreau să fie proiectul PRO România, sau PNL, sau PSD sau... Cel care e cel mai avansat. Să strângem toate proiectele, se fac amendamente și să venim cu o formă agreată de toată lumea. Cred că și procedural și politic asta este soluția corectă. Altfel mergem cu un proiect înainte, îl respingem și o să spună că nu vrem vot, ceea ce ar fi total greșit.

Doamna Cristina-Mădălina Prună (USR): Într-adevăr, avem și noi un proiect, care este la Comisia de administrație împreună cu cea juridică, este un raport comun pe care cele două comisii trebuie să-l dea. Termenul de raport a expirat pe 31.10.2018. Propunem ca dumneavoastră, Biroul permanent, evident, să înaintați o cerere ca raportul să fie dat pe acest proiect de lege și evident să se facă o dezbatere pe seama acestui proiect și bineînțeles că acolo se pot exprima și alte puncte de vedere. Ideea e să deblocăm acest proiect, ca el să ajungă la plen în cel mai scurt timp cu putință. Și încă o chestiune: ideea aceasta pe care am tot auzit-o vehiculată cu crearea unor grupuri de lucru transpartinice și alte chestiuni de gestul acesta pe proiecte deja existente nu cred că își are locul, pentru că avem comisiile acestea parlamentare unde se pot da rapoarte pe proiecte care au fost deja propuse de diversele grupuri parlamentare și ele la comisii; aici e un loc unde le putem dezbate și vom milita pentru lucrul acesta și cred că există înțelegere și de partea dumneavoastră.

Domnul Szabo Odon (UDMR): Stimate domnule președinte, stimați colegi, tehnica legislativă ne spune foarte clar în aceste situații ce trebuie să facem. Dacă există mai multe inițiative legislative care au același obiect, se alege o inițiativă care este dezbătută, celelalte pot fi luate ca și amendamente și trecute amendamente la inițiativa primă, se realizează un singur raport pentru toate PLx-urile care au această tematică și ajunge în plen cu propunerile comisiilor, respectiv cu propunerile realizate. Avem însă, și aici trebuie discutat, pentru că avem o problemă dacă forma adoptată de Cameră va fi significant diferită față de forma care vine de la Senat, vom avea o problemă de constituționalitate pe jurisprudența actuală a Curții Constituționale care ne spune că diferențele nu pot fi majore între cele de la Senat și de la Cameră. Este o chestiune de tehnică legislativă. Iar în comisii, prin faptul că avem fiecare specialiști care lucrează pe această legislație, de obicei legislație electorală, fiecare poate, prin delegare, să-și trimită în comisia raportoare specialistul care, dacă nu se află în comisia respectivă, prin înlocuire, să vină și să dezbatem pe baza acestei legi. Deci, procedural, avem lucruri foarte simple de rezolvat dacă dorim într-adevăr să... E o lege aplicabilă și nu una care poate fi contestată, care să fie părtinitoare, care să fie inaplicabilă și așa mai departe. Și va trebui, după părerea mea, nu să realizăm o activitate, și dacă trebuie doar să lucrăm pe ele.

Domnul Gabriel Andronache (PNL): La Comisia juridică se află două propuneri legislative: propunerea PNL, propunerea USR. În mod evident că acestea fiind cele mai înaintate pot fi luate în discuţie şi se poate întocmi un raport, astfel încât unul din cele două proiecte, noi insistăm să fie al nostru pentru că se referă şi la votul prin corespondenţă, să fie raportul de bază, celelalte chestiuni de completare sau modificare să fie realizate pe calea amendamentelor, să se transmită plenului săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare şi de aceea noi dorim înscrierea pe ordinea de zi astfel încât să dăm un semnal din partea Camerei Deputaţilor în calitate de Cameră decizională că această propunere, că această chestiune este importantă pentru noi. În sensul acesta am propus înscrierea pe ordinea de zi sub rezerva depunerii raportului. Raportul se depunea astăzi, sau se va depune peste o săptămână sau două, important este să se întâmple în această sesiune parlamentară. Şi în cazul propunerii noastre legislative termenul de dezbatere este demult depăşit aşa că lucrurile sunt simple şi se poate face înscrierea pe ordinea de zi.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Ştiţi că nu este atributul nostru să facem ordinea de zi, e atributul Comitetului liderilor, dar am înţeles mesajul dumneavoastră. Totuşi îmi permit şi eu să... haideţi să facem o lege care să funcţioneze. A avut dreptate şi liderul UDMR, haideţi să luăm cont şi de părerea Senatului să nu ne trezim că la Senat se vor face nişte modificări, noi am fost toţi de bună credinţă, sau de la Senat, unde de asemenea, toţi colegii noştri sunt de bună credinţă, dar vor face nişte modificări şi atunci e neconstituţional. Vrem ca această lege să fie funcţională, votul electronic şi prin corespondenţă la prezidenţiale, sau nu vrem? Sau interesul este mai mare dacă este proiectul USR-ului, PSD-ului, PNL-ului sau al altcuiva. Cred că e o... eu nu vreau să fie un proiect de la (...) la această lege sau să mi-o asum. Dar aş vrea ca această lege până la alegerile prezidenţiale să fie în vigoare.

Domnul Petru Movilă (PMP): Cred că toate grupurile parlamentare sau aproape toate au avut proiecte sau au proiecte de lege privind votul celor din Diasporă, fie că e votul electronic sau diverse alte moduri, cum s-a gândit fiecare. Două lucruri, dacă nu ajungem la un consens privind crearea unui grup de lucru a Camerei Deputaţilor pentru acest proiect de lege, eu vă solicit ca toate proiectele de lege să fie analizate în ordinea în care sunt depuse pentru că eu personal vă spun, de nenumărate ori am văzut proiecte de lege pe aceeaşi temă cu un conţinut aproape identic care au fost dezbătute selectiv în funcţie de majoritatea care a decis. Ori facem o comisie şi ne asumăm, Camera Deputaţilor, o comisie cu o repartizare, participare de la toate grupurile parlamentare pe acest subiect, dacă nu, în ordinea în care au fost depuse să fie analizate, pentru că haiducia pe diverse teme mie, personal, nu-mi place.

Domnul Cristian Buican: Să trecem la procedură, da? Până acum am discutat chestiuni politice, am primit lecții de la colegii noștri privind procedurile și Regulamentul, dar să trecem la proceduri și exact la modul de desfășurare a ședinței de Birou permanent al Camerei Deputaților. Eu am făcut propunerea ca Biroul permanent al Camerei să propună introducerea pe ordinea de zi, da, a PL-x 146/2019. Da? Vă rog, vă rog să supuneți votului Biroului permanent această propunere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Nu avem atribuții în acest sens, în schimb vă pot pro... deci, nu-mi cereți să încalc Regulamentul sau...! Și eu vă rog frumos să nu-mi forțați mâna să fac un abuz! Nu pot să supun la vot decât propuneri care sunt regulamentare și pe lege.

Domnul Cristian Buican: Biroul permanent propune și Comitetul liderilor aprobă ordinea de zi a Camera Deputaților (...)

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Dumneavoastră îmi solicitați să supun la vot ceva care este în Regulament deja? Lămuriți-mă, că nu pricep! Eu nu pot să supun nici lucrul acesta, domnul... Fiindcă eu nu fac modificări la Regulament acum. Da, domnul Buican, vă rog! Nu-i problemă, că eu dorm aici!

Domnul Cristian Buican: Deci, eu v-am făcut o solicitare. Da? V-am solicitat ca Biroul permanent să propună introducerea pe ordinea de zi a Comitetului liderilor a PL-x nr.146/2019 și solicit vot în Biroul permanent pentru această propunere.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Nu vă pot supune la vot propunerea dumneavoastră pentru că...

Domnul Cristian Buican: Conform Regulamentului, sunteți obligat s-o faceți.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Nu v-am întrerupt. Știți că am buton de întrerupere, vă rog frumos! Domnul Buican, închideți. Așa, mulțumesc mult. Eu ce vă pot propune dumneavoastră la vot este ca această solicitare să meargă la comisiile raportoare, respectiv Comisia de administrație publică și Comisia juridică de disciplină și imunități. Cine este pentru propunerea mea? Eu nu pot altceva să propun. Dacă în Comitetul liderilor hotărâți să prindeți pe ordinea de zi fără raport, sub rezerva primirii raportului, este atributul dumneavoastră conform Regulamentului. Cine este pentru trimiterea acestei adrese către comisiile raportoare?

Domnul Cristian Buican: Această propunere legislativă este în procedură, este deja la comisie. Ce supuneți dumneavoastră la vot aici? Nu înțeleg! Eu solicit introducerea... Deci, eu vă cer, domnule președinte, să supuneți la vot propunerea mea. Dumneavoastră puteți ulterior să faceți orice propunere doriți și să supuneți votului Biroului permanent al Camerei.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Domnul Buican, vă mulțumesc mult pentru lămuririle aduse.Eu propun la vot numai lucruri care consider că sunt pe Regulament și în litera legii. Nu știu cu ce alte bazaconii de propuneri m-aș putea aștepta. Mai mult decât atât, eu nu supun la vot acum un PL-x, eu supun la vot o adresă. Deci, eu nu pot să impun Comitetului liderilor să pună pe ordinea de zi un proiect de lege sub rezerva primirii raportului. Adresa dumneavoastră (...) Biroul permanent nu poate să fie... stăm până diseară. Sunteți înverșunat, știu că... Dacă vreți, pentru stenograme, să știți că dumneavoastră aveți dreptate. Și ca să depășim acest moment totuși, care pică un pic în ridicol. Vă rog.

Domnul Cristian Buican: Vă reamintesc domnule preşedinte şi colegilor din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că în fiecare şedinţă, colegii noştri membri ai Biroului, au făcut propuneri de modificare a ordinii de zi a Camerei Deputaţilor pe care Biroul permanent o propune spre aprobare Comitetului liderilor. Este prima şedinţă, la care particip, în care nu se supune la vot o astfel de propunere. Şi vă rog să citiţi stenogramele anterioare şi să mă contraziceţi dacă nu am dreptate. Dar eu susţin, din nou, că încălcaţi Regulamentul pentru că nu supuneţi la vot o propunere a Biroului permanent, a unui membru al Biroului permanent.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Cine este pentru propunerea domnului Buican? Două voturi, insuficient. Mulţumesc mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.