Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda aşteaptă 1.500 de muncitori sezonieri 'esențiali', inclusiv din România

Inquam Photos/Raul Stef
Inquam aeroport Cluj

Finlanda aşteaptă 1.500 de muncitori sezonieri "esenţiali" din străinătate, inclusiv din România, informează miercuri canalul public naţional finlandez YLE, în pagina electronică.

Ministerul Agriculturii şi Pădurilor a trimis o listă cu numele a aproximativ 1.500 de muncitori sezonieri din străinătate către Poliţia de Frontieră, despre care oficiali ai ministerului de la Helsinki afirmă că sunt "esenţiali" în menţinerea securităţii aprovizionării naţiunii, scrie agerpres.ro.

Citește și: Informațiile oficiale îl contrazic pe Klaus Iohannis! Șeful statului a comunicat cu șapte morți mai mult decât GCS! Nicio persoană decedată azi

Majoritatea acestor muncitori străini sunt necesari companiilor din sectorul agricol, dar se aşteaptă de asemenea că unii dintre ei să ocupe locuri de muncă în silvicultură şi pescuit. Lista este o recomandare adresată Poliţiei de Frontieră pe baza informaţiilor furnizate chiar de companii.

Cel mai mare număr de muncitori sezonieri care urmează să sosească sunt din Ucraina. Lista include de asemenea muncitori sezonieri din alte ţări ale UE, precum România, Bulgaria şi statele baltice.

Citește și: BOR reacționează după declarația președintelui: BOR a respectat întocmai toate normele impuse prin lege

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Pădurilor, Poliţia de Frontieră va lua decizii cu privire la permiterea intrării muncitorilor străini în ţară de la caz la caz. Frontierele Finlandei au fost închise pentru străini, ca parte a efortului de a limita răspândirea noului coronavirus din 19 martie. Multe alte ţări restricţionează de asemenea călătoriile în străinătate ale cetăţenilor, astfel încât muncitorii sezonieri vor trebui mai întâi să obţină permisiunea de a părăsi ţările lor de origine.

Dacă va fi necesar, vor fi organizate zboruri charter pentru a aduce muncitorii sezonieri din străinătate. Costurile vor fi acoperite fie de angajatori, fie chiar de către muncitori. Toţi cei veniţi vor fi ţinuţi două săptămâni în carantină, angajatorii având responsabilitatea de a asigura respectarea restricţiilor specifice.

Citește și: Reținută pentru 24 de ore în trecut, a ajuns acum, în plină stare de urgență, să aibă contracte cu statul! Tânăra este membru PNL

"Este evident că odată cu apropierea sezonului de creştere, un grup de 1.500 nu va putea să aibă grijă decât de o parte din munca din această primăvară. Furnizorii ar trebui să utilizeze de asemenea forţa de muncă internă", a declarat secretarul permanent al Ministerului Agriculturii şi Pădurilor, Jaana Husu-Kallio, marţi, într-un comunicat.

Potrivit lui Husu-Kallio, cei 1.500 de muncitori sezonieri din străinătate vor uşura nevoia de lucrători cu experienţă în ferme.

Citește și: Incredibil! Iată ce medicament este pe lista OMS pentru combaterea Covid-19 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.