Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Finlanda plănuiește o creștere a producției de obuze pentru a înarma Ucraina

Reddit
obuze artilerie

Finlanda intenționează să-și mărească producția de muniție de artilerie în următoarele câteva săptămâni pentru a înarma Ucraina, a declarat ministrul finlandez al apărării Antti Hakkanen într-un interviu pentru ziarul finlandez Iltalehti, publicat pe 5 decembrie.

Anunțul vine pe fondul îngrijorărilor că UE nu va îndeplini promisiunea de a furniza Ucrainei 1 milion de obuze până în martie 2024, exact în momentul în care Rusia își mărește bugetul pentru apărare.

„Am finalizat negocierile cu privire la modul în care Finlanda va continua să-și mărească producția de muniție pentru a înarma Ucraina”, a spus ministrul, adăugând că decizia finală va fi luată probabil înainte de Crăciun.

"Planul de a spori semnificativ producția de muniție este în prezent publicat. Scopul este de a sprijini Ucraina și mai mult decât înainte", a comentat Hakkanen.

Finlanda plănuiește să investească zeci de milioane de euro pentru a crește producția, a spus ministrul.

Potrivit lui Hakkanen, sprijinirea Ucrainei este o problemă crucială pentru Helsinki. Țara nordică a făcut apeluri către NATO și UE pentru a convinge țările europene mai mari să producă și să furnizeze și mai multe arme pentru Kiev.

Planul UE de a furniza cele 1 milion de obuze a fost afectat de birocrația și protecționismul țărilor individuale. Până la 30 noiembrie, 480.000 de obuze – mai puțin de jumătate din suma promisă – au fost livrate sau sunt pe drum, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Helsinki a anunțat cel de-al 20-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 100 de milioane de euro (109 milioane de dolari) pe 17 noiembrie, adăugându-se la totalul de 1,6 miliarde de dolari în asistență pentru apărare promisă de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Guvernul finlandez a propus, de asemenea, modificări ale proiectului de buget 2024 mai târziu în noiembrie, pentru a spori capacitățile de ajutor pentru Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.