Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firma chemată să salveze Euroins România este de peste 30 de ori mai mică decât Euroins România

Euroins Romania
Euroins

Euroins România, societate sancționată sever de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat recent că a transferat cea mai mare parte a riscurilor către un reasigurător din grup. Potrivit datelor publice, respectivul reasigurător, EIG Re, are un nivel al veniturilor de peste 30 de ori mai mic decât Euroins România.

EIG RE, societatea de reasigurare către care Euroins România anunță că a cedat aproape 90% din riscurile din România este o firmă din grupul bulgar cu venituri de peste 30 de ori mai mici decât al asigurătorului înregistrat în România și retrogradată constant în ultimii ani de către Fitch Ratings, arată date publice. Altfel spus, Euroins România anunță că plata daunelor din asigurări, aferente unui număr de peste 2,5 milioane de contracte RCA, a intrat în sarcina unei firme ale cărei dimensiuni sunt semnificativ mai mici.

În 2021, ultimele date disponibile în legătură cu afacerile EIG RE, Primele Brute Subscrise( PBS) de societate au fost de puțin peste 11 milioane de euro, în timp ce Euroins România a vândut de peste 450 de milioane de euro.

În 2022, decalajul a crescut cu siguranță, având în vedere că Euroins România a înregistrat creșteri ale veniturilor, pe fondul falimentului City Insurance.

Mai mult decât atât, arată datele preliminare pentru 2022, întreg grupul Euroins Insurance Group a cedat în reasigurare riscuri comparabile cu cele pe care ar trebui să și le asume doar EIG RE în numele Euroins.

Concret, conform raportărilor financiare oficiale, grupul EIG a cedat rezerve de sub 1,3 miliarde de leva în 2022 (sub 650 de milioane de euro), în timp ce plățile efective făcute de Euroins România doar primele nouă luni din 2022 s-au ridicat la circa 250 de milioane de euro. Având în vedere că, așa cum au anunțat oficialii Euroins, EIG RE ar trebui să își asume atât riscurile din portofoliul Euroins România cât și cele viitoare, sumele depășesc cel mai probabil întreaga valoare cedată în reasigurare de grup.

Din grupul EIG fac parte societăți de asigurare din  Bulgaria, Macedonia, Georgia și Belarus, dar și firme dedicate asigurărilor de viață și celor de călătorie. Totuși. Euroins România furnizează mai mult de jumătate din încasările totale ale grupului.

În raportările firmei care controlează în final grupul, Starcom Holding AG, EIG Re nici nu se regăsește.

Retrogradat constant chiar de evaluatorul plătit de grup

Referitor la capacitatea EIG RE de a prelua plata daunelor Euroins România (care gestionează anual cel puțin 200.000 de dosare daună ) spune multe și evaluarea Fitch Ratings, companie plătită chiar de grup. În iunie 2022, Fitch a retrogradat EIG Re la nivelul “B+”, sub cel ale Euroins România și care oricum exprimă rezerve față de capacitatea societății de a își respecta obligațiile, aceasta în condițiile în care, așa cum arătam și mai sus, vorbim de un reasigurător cu cifre insignifiante în piața de profil. EIG este, practic, la nivelul unui asigurător de pluton din România.

De altfel, Fitch și-a exprimat rezervele inclusive față de Euroins România, desi societatea s-a folosit de evaluarea acestuia pentru a își arăta solvabilitatea.

„Revizuirea perspectivei reflectă o stabilizarea a rezervelor și o tendință de îmbunătățire a modelului aplicat”, notează agenția, care precizează, în același timp, că ratingul arată un nivel slab al rezervelor și capitalizării.  Fitch se așteaptă ca nivelul de adecvare a rezervelor să se îmbunătățească  în continuare până la finalul acestui an și precizează că analiza sa se bazează pe datele de până la jumătatea lui 2022. „E nevoie de o perioadă mai lungă fără probleme cu rezervele pentru a proba stabilitatea companiei. Deficiențele din 2020 și 2021 au fost provocate și de prețurile foarte competitve de pe piața din România, dar și deficiențe ale pieței în calculul rezervei”, arăta Fitch.

Prin „prețuri competitive”, Fitch se referă la perioada în care City Insurance domina autoritar piața, practicând tarife cu mult sub concurență, fără a avea acoperire adecvată în rezerve, fapt demonstrat chiar de falimentul companiei. În asigurări, rezervele, în special cele de daună, reprezintă cel mai important indicator pentru stabilitatea unei companii. Ele sunt, în termeni simpli, garanția că societatea are capacitatea de a achita daunele înregistrate. „Euroins a raportat evoluții negative a rezervelor de daună, în principal din cauza Euroins România, în 2020 și 2021. Rezultatele consolidate din 2021 au inclusv o reealuarea a rezervelor pe 2020”, continuă Fitch.

Ce spunea Euroins despre capacitățile EIG Re

Redăm mai jos principalele aspect remarcate de Euroins în contextul anunțului privind mutarea riscurilor către EIG RE. Amintim că această mișcare a fost făcută după ce Euroins a fost informată în legătură cu măsurile ce urmau să fie luate de ASF.

  • Euroins România a semnat un contract de reasigurare quota share cu EIG Re EAD, reasigurătorul al Euroins Insurance Group AD (EIG).
  • Acest lucru se datorează unor dispute în curs cu funcționari din cadrul autorității de reglementare pieței de asigurări din România cu privire la contractele de reasigurare existente ale unității locale Euroins.
  • Noul contract de reasigurare a fost consultat cu experți și juriști internaționali. Eurohold și EIG Re au informat în mod corespunzător autoritățile competente ale statului și Comisia de supraveghere Financiară din Bulgaria despre această nouă măsură, iar Euroins România - Autoritatea relevantă din România.
  • Acordul cu EIG Re a fost încheiat în conformitate cu toate cerințele europene și acoperă întreaga valoare a daunelor Euroins România.
  • Noul contract de reasigurare asigură și transferul unei părți semnificative a riscului asumat de Euroins România în afara companiei.
  • Această decizie este asociată cu costuri mai mari pentru companie, dar este stabilită și susținută pe scară largă în practica mondială.
  • Această măsură rezolvă toate problemele ridicate de regulatorul pieței de asigurări din România, care continuă să fie subiect de discuții și controverse.
  • Angajarea reasiguratorului grupului este o altă garanție a încrederii conducerii în buna stare financiară a Euroins România și în corectitudinea tezelor companiei prezentate autorităților de reglementare competente.
  • O garanție suplimentară pentru Euroins România și EIG Re este și faptul că o parte semnificativă a riscurilor asumate de noul reasigurător sunt retrocedate reasigurătorilor europeni de top. Astfel, interesele persoanelor asigurate sunt protejate într-un grad si mai mare, iar acest lucru garantează un nivel si mai mare de stabilitate.
  • Măsurile nou adoptate asigură o acoperire si mai mare a Cerinței de Capital Minim (MCR) și a Cerinței de Capital de Solvabilitate (SCR) ale Euroins România, cei doi indicatori cheie care stabilesc dacă un asigurător este solid și solvabil.
  • Conducerile Eurohold și EIG, precum și echipa de experți internaționali consultați de cele două companii, sunt convinse de corectitudinea acțiunilor anterioare ale conducerii Euroins România și nu au nicio îndoială că contractele de reasigurare existente acoperă integral riscurile asumate de către companie.
  • Din acest motiv și indiferent de noul contract de reasigurare quota share, vor continua eforturile de apărare a valabilității contractelor anterioare de reasigurare contestate de către angajați ai autorității de reglementare a pieței de asigurări din România.
  • De asemenea, rămâne și solicitarea pentru un audit internațional independent privind situația companiei Euroins România înainte și după aceste măsuri suplimentare.

Conducerea Eurohold își mai exprimă în comunicatul de presă „recunoștința pentru sprijinul oferit din partea tuturor autorităților statului și de către Comisia de Supraveghere Financiara din Bulgaria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.