Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Firmele nu mai au voie să cumpere de la persoane fizice metale obţinute prin arderea de materiale compozite, potrivit CDEP

Inquam Photos / George Calin
Camera Deputatilor plen
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea achiziţionării de către operatorii economici de la persoanele fizice a metalelor feroase, neferoase şi a aliajelor acestora, obţinute prin prelucrarea chimică sau termică a materialelor compozite, a cablurilor şi conductorilor de orice fel.

"Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a următoarelor categorii de metale feroase şi neferoase şi aliaje ale acestora: utilizate în activitatea feroviară, rutieră, aeriană, maritimă şi fluvială, de transport cu metroul, de transport public şi electric de suprafaţă sau de irigaţii şi desecări; utilizate în infrastructura pentru furnizarea utilităţilor de energie electrică, apă-canal, gaze şi termoficare; utilizate în infrastructura aferentă operaţiunilor de extracţie, prelucrare, distribuţie, transport şi comercializare a gazelor naturale, a petrolului şi a produselor petroliere; utilizate în semnalizarea şi dirijarea circulaţiei pe drumurile publice", se arată în proiect.

Potrivit expunerii de motive, din 2019 până în prezent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a raportat la nivelul regiunii Bucureşti - Ilfov peste 130 de intervenţii în teren pentru incendiere de deşeuri, altele decât cele vegetale.

"În total, conform ISU Bucureşti - Ilfov au fost arse peste 870 de tone deşeuri în oraş şi localităţile ilfovene. Acestea sunt numai accidentele reclamate sau sesizate, iar dintre acestea o mare parte reprezintă incendierea unor materiale compozite, pentru obţinerea metalelor. Fenomenul arderilor unor materiale pentru obţinerea de metale în scopul comercializării acestora este unul de amploare, fiind practicat în gospodării pe tot cuprinsul ţării, cu impact asupra mediului şi sănătăţii publice. Cauciucuri, cabluri şi alte materiale compozite din aparatura electrică şi electronică sunt tratate termic în instalaţii improvizate pentru obţinerea de metale, care apoi sunt vândute operatorilor economici", se precizează în expunerea de motive.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul USR Ion-Dragoş Popescu a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.