Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fiul jurnalistei ucise, mesaj CUTREMURĂTOR. Pe cine trage la răspundere

Fiul jurnalistei din Malta, ucise recent într-un atentat cu bombă, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj emoţionant. Tânărul acuză autorităţile de incompetenţă şi povesteşte cu lux de amănunte scena şocantă la care a luat parte când a descoperit cadavrul mamei sale. Matthew Caruana Galizia susţine că premierul maltez Joseph Muscat, adjunctul acestuia, dar şi procurorul general sunt doar câteva dintre persoanele responsabile pentru decesul mamei sale.

"Mama mea a fost asasinată pentru că a stat între statul de drept și cei care au căutat să încalce legea, asemeni multor jurnaliști puternici. Dar ea a fost, de asemenea, vizată pentru că ea a fost singura persoană care a făcut acest lucru. Așa se întâmplă atunci când instituțiile statului sunt incapabile: ultima persoană rămasă în picioare este adesea un  jurnalist. Lucru care îl face să fie şi prima persoană ucisă.", scrie Matthew Caruana Galizia pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: CNAIR a făcut ANUNŢUL: Noi demersuri pentru Autostrada Transilvania

Tânărul a descris cu lux de amănunte întreaga scenă la care a luat parte când a ajuns la scena crimei.

"N-am să uit niciodată cum încercam să deschid uşa maşinii, cum claxonul maşinii încă se auzea şi cum ţipam la doi poliţişti care au venit cu un stingător să-l folosească. Ei s-au uitat la mine: "Ne pare rău, dar nu putem face nimic", a spus unul dintre ei. M-am uitat pe jos, bucăţi din mama mea erau peste tot în jurul meu. Mi-am dat seama că aveau dreptate: nu exista nicio speranţă. "Cine era în maşină?", m-au întrebat. "Mama mea este în maşină. Este moartă. Este moartă din cauza incompetenţei tale". Îmi pare rău că sunt explicit, dar acesta este războiul şi trebuie să ştiţi. Nu a fost o crimă obişnuită şi nu a fost tragic. Tragic este când cineva este lovit de autobuz. Când în jurul tău există foc şi sânge, atunci este război. Suntem un popor în război împotriva statului şi a crimei organizate, care au devenit imperceptibile. (...)Da, aici suntem: într-un stat mafiot în care poţi să-ţi schimbi sexul din cartea de identitate, dar în care vei fi ucis dacă-ţi exerciţi libertăţile de bază.", mai scrie tânărul.

Îndurerat, băiatul susţine că lista vinovaţilor de moartea mamei sale este lungă, însă îi nominalizează în principal pe premierul Joseph Muscat, pe adjunctul său, Keith Schembri, dar şi pe procurorul general.
"Dacă instituțiile ar fi funcționat deja, nu ar exista nici investigaţie a unui asasinat,  iar frații mei și cu mine am avea încă o mamă. Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general și lista lungă de comisari de poliție care nu au luat nicio măsură: sunteți complici. Sunteţi responsabili pentru asta", conchide tânărul.

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigaţii din Malta, aflată la originea unor acuzaţii de corupţie care au provocat alegeri anticipate în ţara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub maşina ei, relatează AFP şi Reuters.

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituţii media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunţat mai multe cazuri de corupţie.

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii, condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obţinut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicaţi apropiaţi ai acestuia şi în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Citeşte şi: Standarde diferite în Guvern. Ce spune DNA despre al patrulea ministru cu probleme penale .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.