Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florian Coldea e OBIȘNUIT cu anchetele SRI: A mai fost implicat într-un scandal de AMPLOARE

inquamphotos.com / Ovidiu Micsik
Florin Coldea

Florian Coldea nu este la prima anchetă internă SRI! Ultima a fost declanșată de Serviciul Român de Informații după dezvăluirile omului de afaceri Sebastian Ghiţă, anchetă care a adus cu sine și suspendarea lui Coldea din funcţia de prim-adjunct al SRI.

Primul scandal în care Coldea a fost implicat şi care a determinat începerea unei anchete interne a SRI a fost cel provocat în 2007 de acuzaţiile lui Mircea Geoană, pe atunci lider PSD, potrivit cărora prim-adjunctul SRI ar fi solicitat informaţii referitoare la judecătorii CCR Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru. Liderul social-democrat a susţinut că astfel ar fi fost influenţată decizia Curţii Constituţionale, care avizase negativ propunerea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu.

Citește și: Mesaj din SUA pentru Kovesi: 'După dezvăluirile lui Ghiță, trebuie să îl rețină pe Coldea de îndată'

În aprilie 2007, după ce Curtea Constituţională a respins propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, liderul PSD Mircea Geoană a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecători ai Curţii. Geoană a prezentat două note despre care a afirmat că sunt scrise de Florian Coldea, referitoare la dosarele a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu. Florian Coldea a negat acuzaţiile, argumentând că este vorba despre note de birou, de uz intern, relatează news.ro.

Şi atunci a fost declanşată o anchetă internă şi au avut loc şi audieri în Comisia parlamentară de control al SRI. Coldea a fost suspendat pe durata investigaţiei şi apoi repus în funcţie.

Directorul SRI George Maior a declarat, însă, că rezultatele preliminare ale anchetei interne în SRI arată că nu a fost vorba de poliţie politică, iar Traian Băsescu "nu a cerut nimic serviciului", însă este vorba despre "o scurgere de informaţii" către PSD, care poate afecta credibilitatea serviciului. El a apreciat atunci că Florian Coldea a dat dovadă de neglijenţă în serviciu.

Acum în vârstă de 45 de ani, Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. Numele său a fost vehiculat în contextul demersurilor vizând eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak, iar numirea sa în funcţie a avut loc la puţin timp de la repatrierea acestora.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Numele lui Florian Coldea a fost invocat în repetate rânduri de către Elena Udrea, dar şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, însă declaraţiile omului de afaceri Sebastian Ghiţă au fost cele care au determinat cea de-a doua anchetă în cazul său, la zece ani după prima.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.