Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Florin Cîțu adâncește deficitul: A împrumutat aproape 1,4 miliarde de lei, la dobânzi mari

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Florin Cîțu a împrumutat joi 1,36 miliarde lei în două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark la care au participat şapte dealeri primari, la dobânzi de 3,98% şi 3,7% pe an.

Prim emisiune a avut o valoare nominală de 600 milioane lei, o rată a cuponului (dobânda) de 3,65% şi scadenţa în 2025. Valoarea totală a cererii a fost de 1,11 miliarde lei, din care dealerii au oferit în nume şi cont propriu 425 milioane lei, în timp ce clienţii lor au oferit 620 milioane lei.

Citește și: 153 de cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu noul coronavirus

În final, ministerul a vândut obligaţiuni de 906 milioane lei, la un randament de 3,98%. Din suma totală adjudecată, băncile au acoperit 220 milioane lei în cont propriu şi 620 milioane lei în contul clienţilor.

La cea de-a doua emisiune de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 200 milioane lei şi scadenţa în 2023, rata cuponului a fost de 4,25%. Valoarea totală a ofertelor depuse a fost de 705,8 milioane lei, din care băncile au oferit în cont propriu 685 milioane lei şi 20 milioane lei în contul clienţilor.

Citește și: Adrian Streinu-Cercel: ‘E nevoie de testarea a 10.514 de persoane din București’

În final, din suma adjudecată, de 460,8 milioane lei, cei şapte dealeri primari au acoperit în cont propriu 460 milioane lei, la un randament de 3,7%.

Ministerul Finanţelor a împrumutat şi luni 715 mil. lei de la bănci, într-o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2022, la o dobândă de 3,55% pe an.

Citește și: Odată cu Victor Costache, și spitalele private fac un pas în spate, în plină pandemie: Persoanlul non-critic, băgat în șomaj tehnic

Statul a încercat să împrumute bani şi prin emisiunile de obligaţiuni programate săptămâna trecută, dar a respins toate ofertele primite de la bănci considerând preţul oferit inacceptabil.

Vineri sunt programate două licitaţii suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei, respectiv 30 de milioane de lei la randamentele stabilite joi.

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Costache a vrut cu siguranță să facă mai mult. Limitările au venit și pe linie de partid’

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna martie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este cu 15 milioane de lei mai mică faţă de cea programată pentru luna februarie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Citește și: Un celebru hipermarket din România face o mișcare strategică, după intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 3! A înlocuit pensionarii: Facilitate pentru angajații MAI și MApN

De asemenea, Finanţele au programat şi şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (600 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane lei (două emisiuni), 600 de milioane lei şi 500 milioane lei (patru emisiuni).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.