DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Florin Țurcanu, în vizorul DNA pentru pagubă în bugetul public

turcanu

Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani Florin Țurcanu este cercetat de procurorii DNA pentru două infracțiuni de trafic de influență și instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA anunță într-un comunicat de presă că în perioada 2012-2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, având influență asupra funcționarilor publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și a instituțiilor publice din subordinea CJ, Țurcanu Florin i-a determinat să atribuie preferențial, prin încredințare directă sau prin încheierea de contracte, anumite activități de prestări servicii și de execuție lucrări, în favoarea unei anumite societăți comerciale.

Drept urmare, timp de 2 ani, firma în cauză a încheiat 15 contracte, de pe urma cărora a câștigat 298.077 lei, bani achitați din bugetul unor instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean Botoșani.

În august 2013, societatea comercială a încheiat un contract, beneficiar fiind Consiliul Județean Botoșani, având ca obiect execuția și montajul a 260 panouri publicitare la nivelul județului Botoșani, în care era inserat mesajul „cetățenii sunt sprijiniți de Președintele Consiliului Județean”, în valoare de 130.000 lei, sumă încasată în totalitate în luna decembrie 2013.

În schimbul sprijinului acordat societății comerciale pentru încheierea contractelor mai sus-menționate, Țurcanu Florin i-a solicitat expres administratorului să presteze anumite servicii pentru filiala teritorială a PNL, atât în cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2014 cât și în alte împrejurări, valoarea serviciilor fiind suportată de reprezentantul firmei, din banii personali, în cuantum de circa 4.000 lei.

Ce alte acuzații i se mai aduc

Anul trecut, Florin Țurcanu a intervenit pe lângă Gheorghincă Neculai, director executiv al SC Nova Apaserv SA, să determine încheierea unui contract de închiriere pentru un spațiu cu destinație de birouri dintre SC Nova Apa Serv SA Botoșani și o firmă din Botoșani, reprezentată prin asociatul unic și administrator Purice Vasile, suspect în cauză.

În schimbul sprijinului acordat, Țurcanu Florin a primit de la Purice Vasile, prin intermediul lui Gheorghincă Neculai, un comision de 20% (1.180 euro lunar), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) plătită de SC Nova Apaserv SA.

Plata comisionului către Țurcanu Florin s-a efectuat după semnarea și executarea contractului, în condițiile în care, în luna iulie 2014, SC Nova Apaserv SA a plătit un avans de 60.000 lei către societatea comercială ce avea în proprietate spațiul închiriat.

Florin Țurcanu l-a convins pe Melniciuc Aurel ca în cadrul organizării Târgului Expozițional „Agro-Zoo” să plătească mai mulți bani unei firme pentru un contract de prestări servicii. Suma a fost de 40.000 de lei.

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiunilor de serviciu de către Melniciuc Aurel, societatea în cauză a obținut un folos necuvenit și totodată s-a cauzat o pagubă în cuantum de 17.500 lei, în dauna bugetului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani și implicit în dauna Consiliului Județean Botoșani, autoritatea publică locală care asigură prin subvenții, finanțarea activității centrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.